logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi arka hipofiz hormonudur?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi seçici solunum uyarıcısıdır?

Soru 3:

Hekimin reçetesine açık formülünü ve yapılışını yazdığı ilaçlara ne isim verilir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi karbonik anhidraz engelleyici diüretik ilaçlara örnektir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi çırpınma önleyici (antiepileptik) ilaç değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi küçük hayvanlarda ösefagal reflü, birincil mide tembellikleri, kedilerde kronik ya da kronik olmayan kabızlık tedavisinde kullanılır?

Soru 7:

Merkezi sinir sistemini baskı altına alan ilaç gruplarından hangisi kişide korku, heyecan, endişe (anksiyete) gibi duyuları yatıştırarak sakinleşme yapan ilaçlardır?

Soru 8:

Aşağıdaki ilaç-etki eşleştirmelerinden doğru olan hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden bitkisel maddelerden hangisi etkin değildir?

Soru 10:

Adrenerjik nöro-efektör yapıları doğrudan ya da dolaylı etkileyerek, SSS’nin uyarılmasına veya adrenalin (epinefrin) ve noradrenalinin (NA, levarterenol) etkilerine benzer etkiler oluşturan maddelere ne ad verilir?

Soru 11:

Kalp glikozidleri kalp kasının kasılma gücünü artırırlar. Metilli ksantinler fostodiesterazı inhibe ederler. Metilli ksantinler adenozin reseptörlerini antagonize eder. Yukarıda verilen bilgilerden hangisi veya hangileri kalp-damar sistemi ilaçları için doğrudur?

Soru 12:

Aşağaıdakilerdne hangisi atropin, skopolamin ve glikopirolatın yer aldığı preanestezik ilaç grubudur?

Soru 13:

Obezite tanısı konulmuş bir köpeğe, veterinerin reçete etmesi gereken doğru ilaç aşağıda verilen seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 14:

Bir ilacın molekülü ne kadar küçükse emilmesi de o ölçüde hızlıdır. Polar bileşikler suda, polar olmayanlar da yağda iyi çözünürler. İyonize olmamış ilaç molekülleri zarları kolay geçerler. Ortam pH’sı düştüğü ölçüde zayıf organik asitlerin iyonize olmamış kısmının oranı azalır. Yukarıda emilim ve dağılımı etkileyen fizikokimyasal olaylar hakkında verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 15:

Yapılarında birisi azot, üçü karbon atomundan oluşan dört üyeli bir halka bulunan ilaçlara ne ad verilir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi antibiyotiklerin etki şekillerinden biri değildir?

Soru 17:

Normal olarak sinapslarda uyarı geçişinin kesintisiz olarak gerçekleşmesi ve arkadan gelen uyarıların da aynı biçimde sinaps sonrası zara aktarılabilmesi için, uyarıyı takiben sinir ucundan salıverilen nörolojik-medyatör'ün görevini yaptıktan sonra çok kısa bir süre içinde etkisinin sona erdirilmesi gerekir; bu ise bazı enzimatik ve fiziko-kimyasal yollarla başarılır. Bu bilgiye  göre aşağıda verilen nöro-medyatörlerden hangisi en önemli enzimatik parçalanma örneğidir?

Soru 18:

Bir maddenin molekülünde alkol (OH), amid (CO.NH2) ve karboksil (COOH) gruplarının bulunması aşağıda verilenlerden hangisini sağlar?

Soru 19:

İlaçların vücutta maruz kaldıkları tepkimeler yükseltgenme (oksidasyon), indirgenme (redüksiyon), kopma (hidroliz) ve birleşme (sentez, konjugasyon) diye dört grupta toplanır. Bu bilgi doğrultusunda aşağıda verilen örneklerden hangisi oksidasyon tepkimesi örneği olarak verilebilir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi organik fosforlu bir insektisittir?