logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel Sürü Sağlığı Yönetimi

Soru 1:

Koyun ya da keçilerde sürüden çıkarma (ayıklama) oranında hedef yüzde kaç olmalıdır?

Soru 2:

I: Anne ölüm oranı II: Kızgınlık indeksi III: Doğurma oranı Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri koyun ve keçi sürülerinde döl verimi performansı değerlendirilmesinde kullanılan verilerdendir?

Soru 3:

I.Teknisyenler boynuz köreltme, kastrasyon ve tırnak kesimi gibi uygulamaları yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olmalıdır. II.Damar içi ilaç ya da sıvı tedavisi gibi uygulamalar veterinerler tarafından yapıldığı için, teknisyenler söz konusu niteliklere sahip olmak zorunda değildir. III.Teknisyenler asgari düzeyde bilgisayar kullanabilmelidir. IV.Çoğu zaman, teknisyenlerin sorumlulukları arasında işçi alımı, mesailerin düzenlenmesi ve işçilerin eğitilmesi de bulunmaktadır. Yukarıda süt sağlığı programlarında teknisyenlerin rolü ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 4:

Hastalıkların hayvancılık işletmelerine girişinin ve işletme içinde yayılmasının sınırlandırılması ya da engellenmesi amacıyla uygulanan koruma programı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi, Mastitis kontrol programlarının sahip olması gereken kurallardan biri değildir?

Soru 6:

I. Üreme faaliyetlerindeki yetersizlik II. Koyun ya da keçilerin üreme faaliyetlerinin farklı dönemlerinde aşırı beslenmeleri III. Performansın yükseltilmesi için bakım ve yönetim programlarının devam ettirilememesi IV. Bazı hastalıklar nedeniyle hayvanların aşırı büyümesi Yukarıdakilerden hangileri koyun-Keçi yetiştiriciliğinde ekonomik kayıplara neden olan başlıca sebeplerdendir?

Soru 7:

I. Besleme II. Genetik yapı III. Bakım IV. Hava şartları Yukarıdakilerden hangisi yada hangileri süt ineği işletmelerinde üretimi etkileyen faktörler arasında yer alır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi sürü sağlığı programlarında teknisyenlerden beklenenlerden biri değildir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi sürü sağlığı programlarında teknisyenlerin sahip olması gereken özelliklerden biri değildir?

Soru 10:

Yem ve besin maddelerinde en sık bulunan aflatoksin aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Üretimi Sınırlandıran Hastalıkların Teşhis ve Tedavisini İçeren Programlarına ihtiyaç duyulan bir durum değildir?

Soru 12:

Aspergillus ocraceus ve P. viridicatum isimli iki tür mikroorganizma tarafından sentezlenen mikotoksin aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

I.  Sürülerin genel döl verimi değerleri hakkında bilgi edinilebilmesi açısından en önemli veri olduğu belirtilmektedir II. Bu süre ile kızgınlıkların belirlenme oranları arasında da sıkı bir ilişki vardır. III. Bu süre içinde 45-55 günler arasında yer alması hedeflenmesine rağmen yüksek süt verimli sürülerde bu süre daha da artar. Yukarıdaki maddelerden yola çıkarak herhangi bir sürünün döl verimi hakkında bilgi sahibi olunabilmesi için bakılacak verilerden hangisine ulaşılır?

Soru 14:

I: Kondüsyonu düşük hayvanların rasyonlarının düzenlenmesi II: Doğum ve yavru bölmelerinin hazırlanması III: Clostridial hastalıklar için gebelerin aşılanması Yukarıdaki işlemlerden hangisi ya da hangileri tahmini doğum tarihinden 30 gün önce yapılmaktadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi temel sürü yönetiminde üretim kolları için doğrudan  performans hedeflerindendir?

Soru 16:

Hipokalseminin önlenmesine yönelik olarak kurudaki inek beslenmesinde aşağıdaki önlemlerden hangisinin alınması doğrudur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi, gelişmiş ülkelerin kendi süt üreticilerini zarardan korumak ve üreticilerin gelirlerini muhafaza edebilmelerini sağlamak için uyguladığı tedbirlerden biri değildir?

Soru 18:

Buzağı ölümlerinin en yaygın nedeni seçeneklerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdaki hastalıklardan hangisinin görülmesi ile mastitis insidensi arasında bir ilişki yoktur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi sürü sağlığı yönünden genetik seleksiyonun sağlayacağı yararlardan biri değildir?