logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Hücre Kimyası

Soru 1:

Su molekülünün başka bir su molekülü ile hidronyum ve hidroksit iyonu oluşturduğu tepkime aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Bir litre çözeltide çözünmüş olan maddenin mol sayısına ne ad verilir?

Soru 3:

"Bir moleküldeki atomların bağlanma düzeni aynı fakat uzaydaki yönlenişleri farklı olan izomer türlerine ... denir." Yukarıdaaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin gelmesi uygundur?

Soru 4:

"Kendi ayna görüntüsü ile üst üste çakışmayan bir nesne veya bir moleküle ... denir." Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi, "ışık enerjisi" için yapılmış bir tanımdır?

Soru 6:

Bikarbonat miktarı azalınca kan pH’sı normal aralığın altına düşebilir. Bu duruma ne ad verilir?

Soru 7:

Karbonil karbonuna bağlı bir hidroksil (–OH) grubu içeren bileşiklerdir ve RCOOH genel formülü ile gösterilen bileşiklere ne ad verilir?

Soru 8:

Hangisi tüm hücrelerde hidrojen peroksitin yapımını ve yıkımını sağlayan işleve sahip olan organeldir?

Soru 9:

Hangisi omurgalı hayvanlarda, kemik dokunun tek ve en çok bulunan, kıkırdak ve tendonların yapısında önemli miktarlarda ve gözün korneasında bulunan HDM’nin yapısal proteinlerinden biridir?

Soru 10:

Katabolizmanın hangi evresinde ATP, NADH gibi faydalı enerji salınmaz?

Soru 11:

Taşıdıkları P grubu ve ona bağlı farklı özelliklerdeki gruplardan dolayı zarların en önemli yapısal bileşenleri olan lipitler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Kuvvetli asit ve kuvvetli bazların tuzları (NaCl gibi) hidroliz olmaz. Hem anyon hem de katyon hidroliz olmaz. Kuvvetli asit ve zayıf bazlardan oluşan tuzlar (NH4Cl gibi); katyon hidroliz olur, anyon olmaz, pH<7’dir. Zayıf asit ve kuvvetli bazlardan oluşan tuzlar (CH3COONa gibi); anyon hidroliz olur, katyon hidroliz olmaz, pH>7’dir. Zayıf asit ve zayıf bazlardan oluşan tuzlar (CH3COONH4 gibi); anyon ve katyon hidroliz olur, çözeltinin asidik mi, bazik mi olduğu iyonların Ka ve Kb değerlerine bağlıdır. Yukarıda verilen öncüllerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 13:

Kimyasal tepkimelerin hızını ar tırırlar. Bir biyomoleküldürler. Katalizledikleri tepkime sonucunda tükenmezler. Tepki melerin dengesini değiştirirler. Enzimler ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi lipit değildir?

Soru 15:

Potansiyel enerji nedir?

Soru 16:

0.02 M sodyum asetat ve 0.10 M asetik asitten oluşan tamponun pH değeri kaçtır? (Asetik asidin pKa=4.74)

Soru 17:

∆G°' değeri -61.9 kj/mol olup kısaltması PEP olan fosfatlı bileşik hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Soru 18:

Elektronların bir molekül veya atomdan bir diğerine transferi ile gerçekleşen reaksiyonlara ne ad verilir?

Soru 19:

Tampon çözeltilerle ilgili aşağıdaki öncüllerden hangisi ya da hangileri doğrudur? pH değişimine karşı direnç gösteren çözeltilerdir. Özellikle biyolojik sistemler için önemlidir. Ortamın pH’sını az miktardaki asit veya baza karşı korur. Tampon çözeltilerin pH’sı genel olarak on kat seyreltilmeye kadar değişmez.

Soru 20:

Bir bileşik farklı bileşiklere karşı hem asit hem de baz gibi davranabiliyorsa ............. bileşik denir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?