logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Hücre Kimyası

Soru 1:

Protein sentezinin yapıldığı, mRNA ile tRNA’lar arasındaki bağlantının kurulduğu zar içermeyen hücre organeli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Hücrelerde oluşan artık ürünlerin depolandığı organel aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

I. Bir gezegenin kendi ekseni etrafında dönüşüne benzer şekilde elektronun da kendi etrafında döndüğü şeklinde açıklanarak, hareketi spin olarak adlandırılır. II. Birden fazla elektronlu atomların temel enerjili hâllerinde, elektronlar orbitallere atomun toplam enerjisi en fazla olacak şekilde yerleşir. III. Hund Kuralı’na göre bir alt kabuktaki elektronların en kararlı dağılımı en fazla paralel spin içeren hâldir, yani elektronlar eş enerjili orbitallere önce paralel spinli olarak tek tek yerleşir ve sonra kalan elektronlar zıt spinli olarak yerleşir. Yukarıda verilen öncüllerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 4:

RNA primerinin sentezi Çift-sarmal DNA’nın açılması Primerin çıkarılması ve zıt iplikte sentez DNA zincirinin 5'- 3' yönünde büyümesi Yeni sentez edilen DNA zincirinin birleşmesi Yukarıda verilen DNA replikasyon aşamalarının oluşum sıralaması hangi seçenekte doğru verilmiştir?

Soru 5:

Nükleik asitlerin yapısındaki baz çiftleri aşağıdakilerden hangi bağ ile birbirine bağlanmıştır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden özelliklerden hangisi bir çözeltideki çözünmüş maddenin tanecik sayısını hesaplamak için kullanılabilir?

Soru 7:

I.Son derece hızlı geçiş olur. II.Kanallar seçici değildir. III.Özel sinyallere yanıt olarak kısa sürede açılırlar. Yukarıda verilen özelliklerden hangisi ya da hangileri hücre zarında bulunan iyon kanallarının özelliklerindendir?

Soru 8:

Hücre kavramı ilk kez kim tarafından ortaya atılmıştır?

Soru 9:

Bir membranla ayrılmış iki çözeltideki iyonlardan bazıları membrandan geçebilirken, bazıları geçmiyorsa gerçekleşen olaya ne isim verilir?

Soru 10:

Azot beş değerlik elektronuna sahiptir ve oktetini tamamlayabilmesi için üç elektrona ihtiyacı vardır. Bu durumda azotun valensi kaçtır?

Soru 11:

Baş kuantum sayısı en yüksek olan kabuktaki elektronlara ne denir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi bir disakkarittir?

Soru 13:

Hangisi hücrede protein, karbonhidrat ve yağlar gibi biyomolekülleri parçalayan enzimleri içeren organeldir?

Soru 14:

I Bir element atomunun değerlik kabuğundaki elektron dizilimi periyodik çizelgedeki yerine karşılık gelir. II Periyodik çizelge, s - bloğu, p - bloğu, d - bloğu ve f - bloğu olmak üzere dört blok halindedir. III 1A ve 2A grubu elementlerinde p alt kabuğu doludur. Elementlerin periyodik çizelgesi ile ilili olarak yukarıdaki ifadelerden hangisi yada hangileri doğrudur?

Soru 15:

Hücreyi koruyan ve her hücre için özel olan ve hücrelerin birbirini tanıması ve hormonların hücreleri tanıması için belirteç görevi yapan yapılara ne ad verilir?

Soru 16:

Hücre teorisinin üçüncü prensibi  "Hücreler var olan diğer hücrelerin bölünmesi sonucu meydana gelirler." diyen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi ökaryotik hücrelerin makromolekülleri ve daha büyük partikülleri çevresel ortamdan alabilmelerini sağlar?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri Emülsiyondur? I. Kumlu su II. Süt III. Mayonez

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi çözüneni uçucu olmayan çözeltilerin kolligatif özelliklerinden değildir?

Soru 20:

Mikroskopla görülemeyecek kadar küçük fakat ışığı saçacak kadar büyük taneciklerin oluşturduğu süspansiyonlara ne ad verilmektedir?