logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Hücre Kimyası

Soru 1:

Akciğerlerin solunum sırasında genişlemesi ve tekrar eski durumlarına dönmelerinde önemli rol oynayan fibriller aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Tüm hücrelerde hidrojen peroksitin yapımını ve yıkımını sağlayan organel aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Detoksifikasyonda görevli en önemli enzimlerden olan ve görevi toksik maddeleri suda çözünebilen ve vücuttan kolayca atılımı yapılabilecek küçük moleküllere parçalamak olan P450 enzim ailesi hangi organın hücrelerinde üretilir?

Soru 4:

I Aynı periyotta sağa doğru gidildikçe atom çapı büyümektedir. II Aynı grupta aşağı doğru inildike atom çapı büyümektedir. III Aynı periyotta sağa doğru gidildikçe iyonlaşma enerjisi artmaktadır. Atomların periyodik tablo özellikleri ile ilgili olarak yukarıdaki ifadelerden hangisi yada hangileri doğrudur?

Soru 5:

I. Hücre yaşam için gerekli tüm biyolojik olayların yapıldığı canlının en büyük birimidir. II. Tüm canlılar bir ya da daha fazla hücrelerden oluşurlar. III. Hücreler var olan diğer hücrelerin bölünmesi sonucu meydana gelirler. Yukarıda verilen hücre teorisi prensiplerinden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 6:

I.Hücrede oluşan artık ürünler ve sıvılar burada depolanır. II.Bitki hücrelerinde genellikle büyük ve tektirler. III.Bitkilerde depo ve sindirim işlevlerinin yanı sıra deplazmoliz ve turgor basıncının korunmasında önemli bir role sahiptir. Yukarıda verilen özellikler hangi organele aiittir?

Soru 7:

İnsanda metabolik işlemler sırasında üretilen elektrolitlerin fazlasını kolloidal bir karışım olan kandan uzaklaştırılması hangi organda gerçekleşir?

Soru 8:

Ökaryotik hücrelerin prokaryotik hücrelerden farklı olarak sahip oldukları yapılar aşağıdakilerden hangileridir?

Soru 9:

Hücrede oluşan artık ürünlerin ve sıvıların toplandığı organele ne ad verilir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi doymamış yağ asitlerine örnek olarak verilebilir?

Soru 11:

Hücreden bağımsız çoğalan organel çifti hangi seçenekte doğru verilmiştir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi su ile homojen bir karışım oluşturabilir?

Soru 13:

I. Hidrojen bağı yapabilen moleküllerin, moleküller arası etkileşim kuvvetlerine bu bağın büyük katkısı nedeniyle, erime ve kaynama noktalarında ani yükselmeler görülür. II. İki polar molekül arasındaki elektrostatik çekimin sonucunda oluşan kuvvete hidrojen bağı adı verilir. III. İndüklenmiş dipol-indüklenmiş dipol etkileşimleri London etkileşimleri olarak adlandırılır Yukarıda bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi milyonda bir kısım anlamına gelir?

Soru 15:

'Çözünen taneciklerin su dışında başka bir çözücü ile sarılmasına ......... denir.' Boş bırakılan yer için en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdaki organellerden hangisi protein, karbonhidrat ve yağlar gibi biyomolekülleri parçalayan enzimleri içerir?

Soru 17:

RNA'nın taşıdığı bilginin proteine çevrilmesine ne ad verilir?

Soru 18:

Aşağıdaki yapılardan hangisi, diploit bir hücredir?

Soru 19:

Bir zarın iki yanında bulunan iyonların kimyasal derişimleri ve elektrik potansiyellerindeki farklılığa ne ad verilir?

Soru 20:

'Alt kabuklarda bulunan iç elektronlar nedeniyle incelenen elektron çekirdeğin tam çekim etkisini hissedemez. Çekirdeğin çekim etkisi iç elektronlar tarafından perdelenmiştir.' Bu fade aşağıdakilerden hangisine aittir?