logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Veteriner Laboratuvar Teknikleri ve Prensipleri

Soru 1:

Türbidimetri ve nefelometri aşağıdaki faktörlerden hangisine bağımlı değildir ?

Soru 2:

……………… , laboratuvarlarda daha çok antibiyotik solüsyonları, toksik kimyasallar, radyoizotoplar, aşılar, karbonhidratlar gibi ısıya duyarlı maddelerde kullanılır

Soru 3:

Laboratuvar hayvanlarından kan alınmasında etik kurul onayı alınmış olmalıdır. Laboratuvar hayvanlarında alınacak kanın miktarı ile kan alma yerinin ve yönteminin seçimi, amaca, kan alma süresine, sıklığına ve deneyin devam edip etmeyeceğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Dolaşımda bulunan kan miktarının ne kadarından  fazlası hiçbir zaman alınmaz?

Soru 4:

Birbirini izleyen iki çalışmada kontrol örneğinin aynı yönde ortalamayı 2S değeri kadar aştığı kural ihlali hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi preanalitik evrede örnek alınan hastayla ilgili kontrol edilemez bir değişkendir?

Soru 6:

Transvers dalgaların polarize olmasının ölçülmesi ve yorumlanmasına yarayan, çoğunlukla elektromanyetik dalgaların ve ışığın incelenmesinde kullanılan yönteme ne ad verilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi vücut tampon sistemleri, görev yaptıkları yerler sınıflandırıldığında bu sınıflandırmanın dışında kalır?

Soru 8:

Gerçek değer ile ölçülen değer arasındaki yakınlığı ifade eden tanım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

“Analizi yapılacak olan örnekteki aranan, ölçülmek istenen madde” olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Günde yaklaşık 3000-4000 örnek üzerinde üç milyondan fazla analizin yapıldığı bir laboratuvar için hangi uygulama şekli doğru bir seçim olur?

Soru 11:

Çocuklarda özellikle yeni doğanlarda tercih edilir. Erişkin hasta grubunda aşırı şişmanlarda, ciddi yanıklarda ve trombotik yatkınlığı olan kişilerde uygundur. Şeklinde ifade edilen kan örneği alma tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

I. Çoğu camdan yapılmıştır. II. Kimyasal maddelere karşı dirençlidirler. III. Isıya dayanıklıdırlar. IV. Hafiftirler. V. Şeffaftırlar. Yukardakilerden hangileri laboratuvarda kullanılan malzemelerin özelliklerindendir?

Soru 13:

I-İyonik türler II-İyonik kuvvet III-Polimerik moleküller Yukarıdakilerden hangisi antijen/antikor bağlanmasını etkileyen kimyasal faktörlerdendir?

Soru 14:

Dünya Sağlık Örgütü risklerini göze alarak mikroorganizmaları kaç gruba ayırmıştır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi "iyon seçici elektrotlarla çalışmada" hata kaynaklarından değildir?

Soru 16:

Aşağıdaki validasyon parametrelerinden hangisi yöntemin görebileceği en düşük analit derişimini ifade eder?

Soru 17:

Presizyon aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

I. En az 20 ölçüm yapılırI. En az 20 ölçüm yapılır II. Kontrol sınırları hesaplanır III. Aritmetik ortalama hesaplanır IV. Standart sapma hesaplanır Levey-Jennings grafikleri oluşturulurken yapılması gereken yukarıdaki işlemlerin sıralaması nasıldır?

Soru 19:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 20:

Radyoaktif kirlenme, radyoaktif izotopları kullanan laboratuvarlarda karşılaşılan önemli bir sorundur. Bu kirlenmenin insan sağlığına etkilerini en aza indirgemek için aşağıdaki önlemlerden hangisi alınmalıdır?