logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Veteriner Laboratuvar Teknikleri ve Prensipleri

Soru 1:

Kulaktan kan alma yöntemi hangi hayvanlar için en uygundur

Soru 2:

Laboratuvarlarda sonuçları etkileyen iki tip analitik hata bulunmaktadır. Bunlar; sistematik hatalar ve rastgele hatalardır. Aşağıdakilerden hangisi rastgele hatalara neden olan bir duruma örnektir?

Soru 3:

Boyut dışlama kromatografisinin örnek hazırlama sürecinin mantığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Bir laboratuvarda bulunan iki farklı cihazda bir analit için ölçülen değerler sırasıyla 80, 95, 65, 70 ve 90’dır. Standart sapması 12.01 olarak hesaplanan çalışmada değerlerin varyasyon katsayısı kaç olarak bulunur?

Soru 5:

Çocukluk ve erişkinlik arasındaki kişinin, cinsel olgunluk ve üreme yeteneği kazandığı döneme …… denir.

Soru 6:

Parlayabilir ve tutuşabilir kimyasal maddelerin alevlenme noktası farklıdır. Alevlenme noktası, hava ile alevlenebilen karışım oluşturmak üzere yeterli dumanın çıktığı en düşük ısıdır. Parlayabilir bir sıvının alevlenme noktası ............’in altındadır. Tutuşabilir sıvılarınki ............. veya üzerindedir.

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi preanalitik evrede analizlerde hataya neden olabilecek değişkenler arasında sayılamaz?

Soru 8:

Hangileri iyon seçici elektrotların avantajlarındandır? I. Maliyet düşüklüğü II. Klinik kullanım açısından uygunluğu III. Çözeltideki özgül iyonunun potansiyelini ölçmesi IV. Hücre prensibine göre çalışması V. Kurulu milivolt düzeyinde okuma yapabilen ölçüm cihazının olması

Soru 9:

Birbiri benzer özellikleri ve ilişkileri olan analitlerin ayrımı ve miktarlarının belirlenmesinde aşağıdaki yöntemlerden hangisi kullanılır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi kontrol materyalleri çalışırken dikkat edilmesi gereken noktalardandır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi interferansı önlemek için yapılabilecekler arasında gösterilemez?

Soru 12:

Kimyasal moleküllerün göç etme hızını hangileri etkilemektedir? I. Molekülün net yükü II.Molekülün büyüklüğü ve şekli III.Elektriksel alan şiddeti IV. Destek materyalinin özelliği V. Çalışma ısısı

Soru 13:

Aşağıdaki ilişkilerden hangisi, analitin, affinite kromatografi tekniği ile analizini mümkün kılmaz?

Soru 14:

Vakumlu tüpler ne için kullanılır?

Soru 15:

Cinsiyete bağlı olarak laboratuvar sonuçlarında görülen değişimlerle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 16:

Preanalitik evrede test sonuçlarını etkileyen yoğun egzersiz sonrasında aşağıdakilerden hangisi görülür?

Soru 17:

500 mL 0.3M NaHCO3 çözeltisi hazırlamak için, kaç gram NaHCO3 tartılması gerekir? (Na:23; C:12; O:16 ve H:1)

Soru 18:

“Yüksek sıcaklığa dayanıklı olmayan çeşitli besiyeri ve çözeltiler su banyosunda düşük sıcaklıkta 80 °C’de 60 dakika 3 gün üst üste ısıtılarak sterilize edilir. ilk uygulamada canlı kalan sporların bir sonraki uygulamadan önce germinasyonla vejetatif hale geçerek sonraki ısıtmada ölecekleri prensibine dayanır.” Şeklinde ifade edilen sterilizasyon yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi gerçek değer ile ölçülen değer arasındaki yakınlığı ifade eden terimdir?

Soru 20:

Radyogilant tekniklerden biri kullanılarak aşağıda özellikleri verilen analitlerin analizi gerçekleştirilmek istenmektedir. I. Steroid hormonlar II. Peptidler III. Radyoaktif izotoplarla işaretlenebilir maddeler Bunun için en uygun teknik aşağıdakilerden hangisidir?