logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel Veteriner Genetik

Soru 1:

Robert Hook tarafından kendi yaptığı mikroskopta şişe mantarındaki boşluklu yapıların gözlemlenmesi ile bulunan hücrenin keşif tarihi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Mendel yaptığı monohibrit birleştirme çalışmaları ile dominant karakterin dişi ve erkek ebeveyn cinsiyetlerinden bağımsız olarak kendisini fenotipte gösterdiğini tespit edilmiştir. Bu durum aşağıdakilerden hangisiyle açıklanır?

Soru 3:

I. Polimerik kalıtımda yer alan genler toplamalı etkiye sahip olduklarından, bir polimer serisine dahil olan genlerin yaptıkları etkiler eşittir. II. Polimerik genler arasında dominant-resesif ilişkisi bulunmamaktadır. III. Polimeride yer alan genler toplamalı etki gösterdiklerinden bu genlerin genotipteki sayıları ne kadar fazla ise fenotip o kadar belirgin olarak görülmektedir. Yukarıdakilerden hangileri polimerik kalıtımın özelliklerindendir?

Soru 4:

Fenotip ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi niteleyici karakterlerden değildir?

Soru 6:

Bir kılda görünen kıvrım sayısına ne denir?

Soru 7:

Trihibrit bir birleşmede F2 bieylerinin genotip oranları aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 8:

Anne: Gümüşi, ach ah Baba: Renkli, A a Yukarıda fenotipik ve genotipik özellikleri verilen tavşanlar melezlendiğinde F1 bireylerin renk dağılımının nasıl olması beklenir? (A: Renkli, ach: Gümüşi, ah: Himalaya, a: Albinoluğu belirlerken birbirlerine olan dominantlı kları sırasıyla A > ach > ah > a şeklindedir).

Soru 9:

Bir çift kromozomun iki üyesinin tümünün veya bir parçasının sadece bir ebeveynden kalıtılması durumuna ne ad verilir?

Soru 10:

Heteroplazmi aşağıdakilerden hangisine bir örnektir?

Soru 11:

İki ırk melezlendiğinde F1 generasyonunun fenotipik performansının ebeveyn ırklardan daha yüksek oluşu aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

Soru 12:

DNA'nın 3 boyutlu yapısının aydınlatılmasına X ışınları kristalografisi çalışması ile önemli katkı sağlayan bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi mayoz bölünme için geçerli değildir?

Soru 14:

Geriye melezlemede; genotipi bilinmeyen yavru homozigot resesif genotipe sahip ebeveynle birleştiriliyor. Ortaya çıkan yavrulardan bir kısmı genotipi bilinmeyen bireye bir kısmı da homozigot resesif genotipe sahip bireye benziyorsa genotipi bilinmeyen bireyin genotipi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? (İntermedierlik yoktur.)

Soru 15:

Bireyin sahip olduğu fenotipi belirleyen genotip dışındaki hastalıklar, besleme, bakım, iklim vb. gibi etkenlere ne ad verilir?

Soru 16:

Dominant genler kromozomun birinde yer alırken allelleri olan resesif genler diğer kromozom çiftinde taşınırlar. Bu şekilde yerleşmiş olan genlere ne denilmektedir?

Soru 17:

Hayvanlarda kıl ve derinin rengini ifade etmek amacıyla kullanılan terimdir?

Soru 18:

Albino tavşanların genotipi nasıl ifade edilmektedir?

Soru 19:

Kaç yılında İngiliz matematikçi Godfrey H. Hardy ve Alman doktor Wilhelm Weinberg birbirlerinden habersiz olarak genetik ve matematik kurallarını birleştirmiş ve bugün Populasyon Genetiği’nin temeli kabul edilen “Hardy-Weinberg Dengesi”ni öne sürmüşlerdir?

Soru 20:

Kromozomların hücrenin ekvatoral düzlemine yerleşmiş olduğu mitoz bölünme safhası hangisidir?