logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Temel Veteriner Genetik

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi, çerçeve kayması mutasyonunun neden olduğu bir hastalıktır?

Soru 2:

Fonksiyonel olmayan DNA dizilerine ne ad verilir?

Soru 3:

I.Kıvırcık tüylü tavuklarla düz tüylü tavukların birleşmesi sonucunda oluşan F1 soyda zayıf kıvırcık tüylü tavukların görülmesi II.Beyaz ve siyah Endülüs tavuk ırklarının F1 soyda mavi kanat rengine sahip olmaları III.Erkek eşeğin kısrak ile birleşmesinden doğan katırın yaşama gücünün her iki türden üstün olması Yukarıdaki durumlardan hangisi/hangileri intermedier kalıtıma örnektir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi translasyonda görev alan enzimlerden biridir?

Soru 5:

Bazı değişim mutasyonları, bir nükleotidin diğer bir nükleotide değişimi şeklinde görülmektedir. Eğer nükleotid değişimi aynı grup içinde yani pürinler ya da pirimidinler arasında meydana gelmiş ise bu tür mutasyona ne ad verilir?

Soru 6:

"Hücre bölünmeleri sırasında başlangıçta ……. karşı karşıya gelip birleşmeleri olayına sinapsis denir." İfadesinin doğru olması için noktalı yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 7:

Aşağıdaki hangisi protein sentezinin yapıldığı organeldir?

Soru 8:

Nükleik asitlerde fosfatlar ile şekerler arasında oluşan bağa ne ad verilir?

Soru 9:

Bazı değişim mutasyonları, bir nükleotidin diğer bir nükleotide değişimi şeklinde görülmektedir. Eğer nükleotid değişimi farklı gruplara dönüşüme neden olmuş ise böyle mutasyonlara ne ad verilir?

Soru 10:

Memelilerde cinsiyete bağlı olarak aktarılan, çekinik özellikli karakterlerin erkeklerde fenotiplerini doğrudan ifade etmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

DNA’nın tek ya da her iki ipliğinde kırılmalar yaparak sarmaldaki aşırı bükülmeleri ve dönüşleri gevşeten enzim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi DNA için yanlıştır?

Soru 13:

Holştayn sığır ırkında görülen BLAD (Bovine Leukocyte Adhesion Deficiency/Sığır Lökosit Bağlanma Yetersizliği) hastalığı hangi mutasyon türüne örnektir?

Soru 14:

1.Kromozom sayısı sabit tutulmaktadır 2.Krossing-over gerçekleşmektedir 3.Hücrelerin yenilenmesini sağlar Yukarıdaki ifadelerden hangisi mitoz bölünme için geçerlidir?

Soru 15:

Mendel’in melezleme çalışmalarında bezelyeyi tercih etmesinin sebebi aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 16:

Kromozom ve DNA yapısıyla ilgili aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi dimerin tanımıdır?

Soru 18:

Kalıtsal materyal olan DNA’da bulunan ve organizmanın fenotipinin belirlenmesinde rol oynayan moleküllere ne ad verilir.

Soru 19:

Anlamlı bir RNA transkripti ya da bir proteinden oluşan işlevsel bir biyolojik ürünün sentezi için gerekli olan bilgiyi içeren DNA parçası, ............ olarak tanımlanır. Cümledeki boşluğu aşağıdakilerden hangisi uygun şekilde tamamlar?

Soru 20:

I. İki nükleotit zincirinden oluşan bir polinükleotittir. II. Yapısında primidin olarak urasil bulunur. III. Yapısındaki şeker, deoksi-D-riboz şekeridir. DNA ile ilgili olarak yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri doğrudur?