logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Hijyen ve Sanitasyon

Soru 1:

I. Hastalığın olmaması II. Sakatlığın olmaması III. Fiziksel iyilik hâli IV. Ruhsal iyilik hâli V. Sosyal iyilik hâli Yukarıdakilerden hangileri 1948 yılında Dünya Sağlık Örgütü’nün yapmış oluğu sağlık tanımlamasının kapsamındadır?

Soru 2:

Su araştırmalarında yapılan ‘filyasyon’ işlemi aşağıdakilerden hangisini karşılar?

Soru 3:

Aynı özellikte olan atıkların biriktirilmesi ve toplanması işlemlerinden sonra mümkünse geri dönüşümü veya geri kazanımı mümkün değilse de bertaraf edilmesi işlemine geçilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi katı atıkların bertaraf edilme işlemlerinden biridir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi su kirliliği niteliklerine göre sınıflandırıldığında alıcı ortama göre su kirliliğinde yer alır?

Soru 5:

Canlı vücudunda hastalıklara sebep olan her türlü organizmaya ne ad verilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi kullanılan etkene göre temizlik çeşitlerinden biri değildir?

Soru 7:

Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre “sağlık hâlinin korunması, devam ettirilmesi ve hastalıkların engellenmesi amacıyla yapılan uygulamalar ve yardımcı koşulların hepsini birden kapsayan işlemlerin bütünü”nü ifade eden terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi k­işisel h­ijyeni direkt olarak etkileyen etmenlerden değildir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangileri atık suların arıtılmasında kullanılan kimyasal yöntemin aşamalarıdır? I. Filtrasyon II. Koagülasyon III. Floklaştırma IV. Ozonlama

Soru 10:

Hastalığın kaynağını bulabilmek amacıyla yapılan geriye dönük yapılan araştırmalar ve çalışmalar bütününe ne ad verilir?

Soru 11:

Şampuanların bileşiminde genellikle hangi madde bulunmaktadır?

Soru 12:

Dar ve sert tabanlı, kalitesiz ayakkabıların tercih edilmesi nedeniyle sürtünmenin artması sonucu ayakta oluşan rahatsızlık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

İnorganik veya organik tipi olan, çevreye endüstriyel tesislerden yayılabilen, su ile alındığında merkezi sinir sistemi için toksik bir ağır metal olan madde aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi atık madde değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Kimyasal Yapılarına Göre Dezenfektanların arasındaki fenol ve türevleri gurubu içinde bulunur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi ajanlara göre kirler grubundadır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi daha çok hastane ortamlarında, hastane personelinin uygulaması gereken el yıkama tipidir?

Soru 18:

Atık suların arıtılmasında aşağıdakilerden hangileri hedeflenmektedir? I. Zararlı ağır metalleri uzaklaştırmak II. Organik maddeleri uzaklaştırmak III. Patojen mikroorganizmaları uzaklaştırmak IV. Su içinde askıda bulunan katı maddeleri uzaklaştırmak

Soru 19:

Özel kırmızı renkli torbalar veya kaplar içinde toplanarak, geçici depolama alanlarına teslim edilmesi gerekli olan atıklar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Sağlığın ve Koruyucu Hekimliğin faaliyetlerini oluşturmak amacıyla oluşturulmuş Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü’nün günümüzdeki adı aşağıdakilerden hangisidir?