logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Hijyen ve Sanitasyon

Soru 1:

Kene, uyuz etkeni gibi eklembacaklı canlılar için kullanılan pestisit türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Bir popülasyonda ölenlerin tüm popülasyona oranının yüzde veya binde olarak ifade edilmesine ad verilir?

Soru 3:

Atmosfer kirleticilerinin, günde 8 saat maruz kalmak suretiyle uzun süre çalışan işçilerin sağlıklarına zararlı etkisi olmadığı kabul edilen en yüksek konsantrasyon kısaca nasıl ifade edilir?

Soru 4:

Hasta Bina Sendromu , o iç ortamda iken ortaya çıkan ve o ortamdan ayrılınca kaybolan ve o ortamdaki birçok kişiyi etkileyen semptomlar ve belirtiler dizisidir. Bu semptomlar iç ortama girildikten ilk ............. dakika ile birkaç saat içinde başlayıp, binadan ayrıldıktan 30 dk ile birkaç  saat içinde düzelmektedir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ?

Soru 5:

I. Fiziksel etkenler II. Kimyasal etkenler III. Biyolojik etkenler IV. Pisikososyal etkenler Yukarıdakilerden hangisi sağlımızı etkileyen etkenlerdendir?

Soru 6:

Alındığında vücutta herhangi bir reaksiyona girmeden vücudun savunma sistemi ile vücut dışına taşınan tozlar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca “Hijyen Eğitim Yönetmeliği” hangi yıl çıkartılmıştır.?

Soru 8:

Tarım ürünlerinde zararlı böcekler ve yabancı otlardan korunmak ve tarımsal verimliliği arttırmak için kimyasal ilaçlar ile mücadele için kullanılan ürünlere verilen genel ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi işin bilgiyi algılama, anlama ve işleme gereksinimleriyle ilgilenir?

Soru 10:

Aşağıdaki verilen ifadelerden hangisi bir konutun sağlıksız olduğunun göstergesi olarak kabul edilir?

Soru 11:

İnsanda hastalığa neden olan, topluma yayılma riski bulunabilen (insandan insana bulaşabilen), etkili korunma veya tedavi olanağı olan biyolojik etkenler, enfeksiyon risk düzeyine göre hangi risk grubundadır?

Soru 12:

Farklı yöntemlerle gıdaların sahip oldukları karakteristik özelliklerinin uzun süre korunması olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi işitme cihazları ve kulaklıklar ile ilgili olarak sağlık ve hijyen kuralları arasında yer alır?

Soru 14:

I. Gürültüden korumalıdır. II. Güneş ışınlarından aydınlanmalıdır. III. Yüzme havuzu olmalıdır. IV. Çocuklar için oyun alanı olmalıdır. Yukarıdakilerden hangileri bir konutun sağlaması gereken temel fizyolojik özelliklerdendir?

Soru 15:

“Patojen enterik mikroorganizmalar olarak insanlarda ateş, septisemi ve gastroenteritise neden olurlar. Tifo ve paratifo hastalıklarına neden olan türler sadece insanlarda hastalık oluşturmaktadır. Gıda infeksiyonlarında ishal, abdominal kramplar, ateş, kusma, dehidrasyon ve baş ağrısı görülür. İnfeksiyonlarından en çok bebekler yaşlılar ve immun sistemi baskılanmış insanlar etkilenmektedir”. Yukarıda anlatılan gıda kaynaklı hastalık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Ülkemizde atık yönetimine ilişkin ilk yasal düzenleme hangi tarihte yapılmıştır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi iş yerinde sağlığı etkileyen etmenlerden biri değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi gıdada bozulmaya neden olabilecek kimyasal risktir?

Soru 19:

“Ransidite” hangi tür gıdalarda olabilen kimyasal bozulmadır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi biyosidal ürünler ve pestisitler arasında yer almaz?