logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Hijyen ve Sanitasyon

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi suyun yüzey gerilimini düşürerek kirle daha iyi etkileşmesini sağlaması için deterjanlara konulan maddedir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi lineer alkil benzen sülfonik asit (LABSA), sodyum hidroksit, magnezyum tuzları, sodyum laurly eter sülfat, boya, esans ve koruyucu maddeler eklenerek nötr (alkaliye yakın) özellikte üretilen deterjanlardır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi kirletici etkenlere göre su kirliliği çeşitlerinden biri değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi su kirliliği ile ilgili sorunlardan biri değildir?

Soru 5:

İdeal banyo suyu kaç dereceler arasında olmalıdır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi su ile ilgili sorunlardan biri değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi iş yeri hijyeninin amaçları arasında yer almaz?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi kirleri inceleme şekilleri arasında değildir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi sıvı veya katı kirleticilerin verildiği bölgelere, alanlara ve yerlere verilen addır?

Soru 10:

Sular için uygulanan genel su arıtma işleminde, flokülasyonla bir araya gelen parçacıkların yer çekiminin etkisi ile suyun içinde bulunduğu tankın / havuzun dibine çöktürülmesi işlem basamağı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Hijyen bilimi ile ilgili ilk kitap olarak bilinen ‘Havalar, Sular ve Yerler’ isimli kitap hangi dönemde ve kim/kimler tarafından yazılmıştır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi deterjanlarda mikroorganizmalara etki etmek amacıyla kullanılmayan maddedir?

Soru 13:

Dünya Sağlık Örgütüne göre “sadece hastalık ve sakatlığın olmaması değil, fiziksel, ruhsal (akılsal) ve sosyal yönden tam bir iyilik hâli” olarak ifade edilen terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi kullanılan etkene göre temizlik grubunda yer alır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi vücut için gerekli ve su ile alınması gereken maddeler dışındadır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangilerinde kimyasal kirleticilerin kaynakları ve olası etkileri doğru olarak verilmiştir? I. Kirletici: Alüminyum Kaynak: Madencilik sahalarında “asit kaya drenajı” denilen olay sonrasında açığa çıkabilir, yer altı sularını kirletebilir. Olası sağlık - çevresel etkileri: İçme ve kullanma suyu renkli ve bulanıktır. Arıtım işleminden sonra bile bu kontaminasyon devam edebilir. II. Kirletici: Demir Kaynak: Endüstriyel atıklardan içme sularına bulaşabilir. Olası sağlık - çevresel etkileri: Yüksek demir içeren su içilince acımsı metalik bir tat verir. Sağlık etkisi olduğuna ilişkin çalışma yoktur. III. Kirletici: Kurşun Kaynak: Evsel atıkları yakma işlemi sonrasında, madencilik faaliyeti sırasında açığa çıkabilir. Bakır kaplı metallerin yiyecek içecekle teması toksisite nedeni olabilir. Olası sağlık - çevresel etkileri: Dalak, beyin ve karaciğer için hasar verici olabilir.

Soru 17:

Dışkıda kan görülmesine ne denilmektedir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi temizlik işlemlerinde kullanılacak suyun özellikleri arasında yer almamaktadır?

Soru 19:

Genel anlamı ile ortamların, mekânların, nesnelerin veya canlıların sağlık gereklerine uygunluğunun sağlanması için üzerlerinde veya içlerinde bulunan kir, leke, toz gibi istenmeyen yabancı maddelerin giderilmesine ne ad verilir?

Soru 20:

Hijyenik koşulların oluşturulması, iyileştirilmesi ve devamlılığının sağlanması amacıyla alınan her türlü önlem ve yapılacak işlemleri tanımlayan terim aşağıdakilerden hangisidir?