logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Temel Zootekni

Soru 1:

Koyun ve keçi barınaklarına dair aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 2:

Avrupa Birliği çok yakın bir gelecekte ithalat yapacağı ülkelerde de ______________ ile ilgili düzenlemelerin uygulanmasını şart koşmayı planlamaktadır.

Soru 3:

Türkiye’de Marmara bölgesine özgü bir hayvan olan ve Balıkesir, Manisa, Bursa gibi illerde yaygın olarak yetiştirilen Kıvırcık koyun ırkının Alman Et Merinosları ile, yine bu bölgede bir yerli sığır ırkımız olan Boz ırk ile İsviçre Esmer ırkı arasında yapılan melezleme çalışmaları birer __________________dir. Bu melezleme çalışmalarında Kıvırcık koyun ırkının Alman Et Merinosu koyun ırkına, Boz sığır ırkının İsviçre Esmeri sığır ırkına dönüştürülmesi amaçlanmıştır. Her iki melezleme çalışması da Karacabey harasında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılmıştır.

Soru 4:

İki veya daha fazla ırkın arzulanan genleri ile yeni bir hayvan üzerinde yeni bir gen bileşimi oluşturulmaya çalışılan melezleme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

İşletmede yer alan hayvanlar başka başka ırklardan seçilmişler ve aralarında değişik amaç ve şekillerde sistemli bir birleştirmeye ne denir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi türlerin sahip olduğu, ölçülerek saptanabilen verim değerleri ile anatomik özellikler gibi çevresel faktörlerin etkisiyle farklı derecelerde değişiklik gösterebilen karakterlerdir?

Soru 7:

Organik üretimde besiye alınacak damızlık (büyükbaş) hayvanlar kaç aylıktan büyük olmamalıdır?

Soru 8:

Canlı çıkan civciv sayısının döllü yumurta sayısına oranı nasıl tanımlanır?

Soru 9:

Akrabalı yetiştirilmiş hatlar ya da iki ayrı ırk arasında yapılan melezlemelerden elde edilen yavruların verimler ve yaşama gücü yönünden anne ve babalara göstermiş olduğu üstünlüğe ne denir?

Soru 10:

İşletmede yer alan hayvanların başka başka ırklardan seçilmişler ve aralarında değişik amaç ve şekillerde sistemli bir birleştirme uygulanmasına ne denir?

Soru 11:

Bir hayvancılık işletmesinin ruhsatlandırılabilmesi için alınan yer seçim raporundan sonra kuruluş izni alabilmek için en fazla ne kadar sürede müracaat edilmelidir?

Soru 12:

I.   Hayvanların çevresel koşullarının ayarlanması II.  Hayvanların yaşam tarzlarına uygun olması III. Maliyetinin ucuz olması IV.  İş gücü gereksiniminin en aza indirilmesi Yukarıdakilerden hangileri hayvan barınakları planlanır ve yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlardandır?

Soru 13:

Aşağıda süt verimiyle ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 14:

Koyunlarda en yüksek döl verimi kaçıncı tohumlamada elde edilir?

Soru 15:

İşletmede yer alan hayvanlar başka başka ırklardan seçilmişler ve aralarında değişik amaç ve şekillerde sistemli bir birleştirme uygulanmış ise buna ne denir?

Soru 16:

hayvan sayısındaki artışa kolayca uyum sağlaması daha iyi kalitede ve fazla miktarda gübre elde edilmesi yangın, deprem gibi doğal afetlere karşı sürünün güvenliğinin daha kolay sağlanabilmesi yataklık gereksiniminin çok fazla olması Serbest açık ahırlar ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi depolamada kuluçka yumurta kalitesini etkileyen faktörlerden birisi değildir?

Soru 18:

Koyunlarda sütten kesim ağırlığı, 6 ay ağırlığı ve ilk laktasyon süt verimine dönük olarak bir seleksiyon yapılmak istendiğinde hangi yöntem uygulanır?

Soru 19:

Hayvancılık işletmelerinde bir hayvanın damızlık değerini yavrularının fenotipik değerleri yardımıyla saptamak için kullanılan  seçim yöntemine ne ad verilir?

Soru 20:

Süt sığırlarında tahammül edilebilen en düşük çevre sıcaklığı kaç santigrat derecedir?