logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Akdeniz Uygarlıkları Sanatı

Soru 1:

“İslâm ülkelerinin sanat verileri yeterince incelenmemiş, dahası anlaşılamamış olmasının getirdiği bazı batı kaynaklı önyargılar bulunmaktadır. Bu nedenle de dinden kaynaklanan tekil bir adlandırma tümüyle sakıncalıdır, çok zengin bir sanat ve kültür dağarcığına sahip İslâmiyet’in yayıldığı bölgelere yaşantılarını ve geleneklerini göz ardı ederek yaklaşma çabasıdır.”  bu ifadeye göre, aşağıdakilerden hangisi İslâm ülkelerinin sanat ürünleri için yapılabilecek en göze çarpan saptamadır?

Soru 2:

Apsis nedir?

Soru 3:

Hristiyanlığın tüm Orta Çağ boyunca kendini ifade etme biçimi olarak görselliği seçmesi ile sanatta yazınsal dilden ziyade görsel dilin ön plana çıkarılmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Doğu ilgisi aşağıdaki sanat akımlarından hangisinde görülür?

Soru 5:

Kağıt ilk olarak nerede üretilmiştir?

Soru 6:

Oryantalist mimari özelliklerin İstanbul’daki ilk örnekleri hangi yapıda karşımıza çıkar?

Soru 7:

Boyaları tüpten çıktığı gibi saf renkleriyle kullanan Matisse ve André Derain’in tabloları aşağıdakilerden hangisiyle tanımlamıştır?

Soru 8:

I. TicariII. AskeriIII. KonaklamaYukarıdakilerden hangisi/hangileri kervansarayların işlevleri arasında yer almaktadır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi en önemli Akdeniz tarihçisidir?

Soru 10:

I. Kıbrıs’ta  hüküm  süren  Latin  kökenli Lusinyan ailesinin hamilik ettiği bir yapıdır.  II. Birkaç yapım dönemi taşımasına rağmen son hali  Gotik üslubun elemanlarını barındırmaktadır.  III. Yüzyılın ilk yarısı boyunca kilise, Kıbrıs’ın Avrupa’yla birliğinin halka sunulan görsel bir imgesi gibidir. Lefkoşa’daki Aya  Sofya  Katedrali ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 11:

Aşağıdaki sanatçılardan hangisi Fatih Sultan Mehmet’in portresini yapmıştır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi oryantalist bir ressamdır?

Soru 13:

Tasvirli Sasani ve Bizans sikkelerinin yerine Arapça sikke bastıran ve Arapçayı resmi dil kabul eden halife aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Salvador Dali aşağıdaki sanat akımlarından hangisine mensuptur?

Soru 15:

Akdeniz ülkeleri arasında Sanayi Devrimi'ni başlatan ilk ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Minos ve Miken saraylarında gözlenen duvar resimleri, günlük kullanım nesneleri ve dini ayin eşyalarında gözlenen naturalist bezeme üslubûn yerini çizgisel ifadeli Geometrik Sanat'ın alması aşağıdaki çağların hangisine tarihlenir?

Soru 17:

Romanos Khalisi nedir?

Soru 18:

Kıta Yunanistan ile Ege Adaları ve Anadolu arasındaki ilişkileri kaleme alan ozan kimdir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi, 1905 yılında Paris'te sergilenen resimleri sanat eleştirmeni Louis Vauxcelles tarafından Fauve (Vahşi) olarak nitelendirilen Ressamlardan biridir?

Soru 20:

I. Akdeniz’in batısında 11. yüzyılın ortalarında ortaya çıkmıştır. II. Kaburgalı tonoz, sivri kemer ve uçan payanda temel öğelerdir. III. Orta Çağ’ın manevi düşüncesiyle özdeşleşen gökselliği öne çıkarır. Aşağıdakilerden hangisi Gotik Sanat için doğrudur?