logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Mitoloji ve Din

Soru 1:

Mezopotamya mitolojisi ve ikonografisinde aslan başlı kartal şeklindeki yaratığın adı nedir?

Soru 2:

Aşağı Mezopotamya’da yer alan Sümer kentlerinin her birinin kendine has bir tanrısı ve kendi kült merkezleri vardır. Buna göre Tanrıların babası, yerin ve göğün kralı, bütün ülkelerin kralı gibi unvanlara sahip olan Enlil’in tapınağı aşağıdaki şehirlerin hangisinde bulunmaktadır?

Soru 3:

Yaratılış mitinde göğü, yeri ve bunları birleştiren havayı betimleyen tanrı/tanrıçalar hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 4:

Hititlerin Panteonunda yer alan, eski tabletlerin muhafızı olan ve iki yüzlü olarak omuzlarından fışkıran sularla oluşmuş bir nehir ile betimlenmiş, veziri İzzummi (Uşmu), karısı ise Damkina olup Mezopotamya’da bereketi temsil eden tanrı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Mitolojinin büyük kaynaklarından olan İlyada'nın yazarıdır?

Soru 6:

I. Daha çok âlemle ilgili yaradılış tarzı konuları ele alır II. Kahramanlık gibi toplumu teşkil edecek sosyal meselelere yönelir III. Kutsallığı daha ağır basar Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri mitlerin efsane, din, masal gibi kavramlardan farkını ortaya koyan özellikleri arasındadır?

Soru 7:

Mezopotamya panteonunun baş tanrısı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Hitit mitolojisinin başlıca Tanrıçalarından biridir?

Soru 9:

Anadolu’da yaygın olan “Alazlama” adeti aşağıdaki kültlerden hangisinin bir yansıması olarak değerlendirilebilir?

Soru 10:

Homeros’un İlyada destanında feodal beylikler federasyonunun yöneticisi olarak görünen Agamemnon soyunu kime dayandırır ?

Soru 11:

Aşağı Mezopotamya’da yer alan Sümer kentlerinin her birinin kendine has bir tanrısı ve kendi kült merkezleri bulunur, Ur şehrinde bulunan kült merkezi aşağıdaki tanrılardan hangisine aittir?

Soru 12:

I. Evrenin menşei, II. Evrenin düzene konması III. İnsanın yaratılması Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Sümer mitolojisindeki kozmogoniyi ele almaktadır?

Soru 13:

Dicle ve Fırat ırmaklarının kanal denetçisi olan Tanrı hangisidir?

Soru 14:

Aşağıda mite ilişkin verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?

Soru 15:

Uygarlığın kökeni’nin antik Grek’e mal edil­mesi, ‘Batı‘da yaygın bir kanıydı. Hatta Batı’daki bu kanı, bize dahi sirayet etmiş ve bizi etkilemiştir. Bu etkileşimi Ziya Gökalp dillendirmiştir. Bu duruma göre Ziya gökalp uygarlık ve attıkları temel üzerine aşağaıdaki eşleştirmelerden hangisini yapmış o lamaz?

Soru 16:

Derin geçmişe sahip devletlere ait hikayeler olarak tanımlayabileceğimiz, Farsça bir kelime olan, milletlerin benliğinde derin tesirler bırakan savaş, göç gibi toplumsal, yangın, salgın hastalık, sel, deprem gibi doğal olayların etkisiyle söylenmiş hayali unsurlarla süslenmiş uzun manzum eserler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Mitleri “gerçeklerle ilgisi olmayan uydurma, boş ve gülünç hikâyeler” olarak değerlendiren filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

İlluyanka Efsanesi'nde geçen Fırtına Tanrısı'nın oğlundan karısının gözlerini istemesi "kuşata" bugün Anadolu'da hala bilinen hatta yaşayan olgu ile ilişkilendirilmektedir?

Soru 19:

Abartı unsurlarının bol olarak kullanıldığı olağanüstü yaratıkların konu edildiği kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Hititlerin hangi efsanesi Alalu, Anu, Kumarbi gibi tanrıların üzerine kurgulanmış ve kadim tanrılar Nara, Napşara, Minki, Ammunki’den  söz eden hurri kökenli mitoslardandır?