logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türkiye´nin Kültürel Mirası 1

Soru 1:

Göreme bölgesinde iki nefli yapı tipine örnek aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Divriği Ulu Camii’nin hangi portali Barok Kapı olarak adlandırılmaktadır?

Soru 3:

Ayasofya kilisesi beş nefli bir bazilika iken Nike isyanında yandıktan sonra, günümüze geldiği kubbeli haliyle aşağıdaki Bizans İmparatorlarından hangisi zamanında inşa edilmiştir?

Soru 4:

Byzantion (İstanbul) Şehrinin helenistik dönemi ne zaman bitmiştir ?

Soru 5:

Antalya ili Kaş ilçesi Kınık köyü sınırları içerisinde bulunan Antik Dönem Likya bölgesinin en önemli ve en büyük kenti olma özelliğini taşıyan kent aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Divriği Ulu Cami hangi plan şemasına göre inşaa edilmiştir?

Soru 7:

Alman arkeologlar C. Humann, C. Cichorius, W. Judeich, F. Winter ile  İtalyan arkeolog Paolo Verzone'nin çalıştığı bölge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Göreme’deki kaya kiliselerinin duvar resimlerindeki İsa’nın hayatı nasıl bir anlatımla anlatılmıştır?

Soru 9:

Şifahane,  ne zaman medrese olarak kullanılmaya başlanmıştır?

Soru 10:

Çorum ili Boğazköy ilçesi sınırları içerisinde yer alan bir Hitit başkenti olan 1986 yılında Dünya Miras Listesi’ne alınan kent aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

İstanbul Tarihi Yarımada’da kentsel ve arkeolojik nitelikteki 4 alan ‘’İstanbul’un Tarihi Alanları’’ olarak adlandırılmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu alanlardan biridir?

Soru 12:

I. İki kıta (Avrupa ve Asya) arasındadır.II. İki büyük denizin (Ege ve Karadeniz) kesiştiği noktadadır.III. Ev duvarları büyük ölçüde taş ve ahşaptır.IV. Troia 16 metreyi aşan bir höyüktür.V. Aşağıdan yukarıya doğru farklı 10 ana yerleşim-kültür evresi vardır. Yukarıdaki maddelerden hangileri Troia kentinin özelliklerindendir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi, Divriği Şifahanesi’nin mimarıdır?

Soru 14:

Dünya Mirası Listesinde yer alan ve aynı zamanda çivi yazılı belgeleri nedeniyle de UNESCO Dünya Belleği Listesinde de yer alan yerleşim neresidir ?

Soru 15:

Divriği Ulu Caminin yapısının tüm destek, kemer, tonozları ve kubbesinin yapımında hangi malzeme kullanılmıştır?

Soru 16:

Divriği Ulu Camisinin portallerinden hangisi serbest üsluplu yüksek kabartma bezemelerinden dolayı Barok Kapı olarak adlandırılmıştır?

Soru 17:

Selçuklu portallerinin üslubunu taşıyan aynı zamanda açıldığı hünkâr mahfili nedeniyle ''Şah Kapısı'' adıyla da  anılan portal aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Kapadokya bölgesinde dini yapıların yoğunlaştığı aşağıdaki merkezlerden hangisi açık hava müzesidir?

Soru 19:

Hellenistik dönem krallıklarından Kommagene Krallığı dönemine aittir. Muğla ilinin, Bodrum ilçesinde bulunmaktadır. Kariya bölgesi satrabı ve küçük kralı Mausoleus’un mezarıdır. İlk olması nedeniyle bundan sonra aynı stilde inşa edilmiş mezar anıtları mozole olarak adlandırılmıştır. Anıtın çatısı 24 basamaklı, 7 m. yüksekliğindeki bir piramitle kapatılmıştır. Yukarıdaki maddelerden hangileri Halikarnas Mozolesi’nin özelliklerindendir?

Soru 20:

Divriği Ulu camisinin  birimlerinin örtüsü hangisidir ?