logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türkiye´nin Kültürel Mirası 1

Soru 1:

Selimiye Camii’nde açıklık geçilirken kullanılan yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Divriği Ulu Camii ve Şifahanesi’nden ilk kez kim bahsetmiştir.

Soru 3:

" Aziz Havariyun Kilisesi yerine yapılan"......................." de dönemin üst düzey bir mimarlık ve planlama eseridir. Külliye camisi, sekiz medresesi, mektebi, imareti, darüşşifası, kervansarayı, tabhanesi ve hamamı ile Osmanlı mimarisinde o güne kadar yapılmış en geniş kapsamlı programa sahip kuruluştur. "........................", büyük bir dini ve sosyal merkez olarak ardından gelen sultan külliyelerine örnek olmuştur ."

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi, Safranbolu Kenti’nin Dünya Mirası Listesi’ne giriş gerekçelerindendir?

Soru 5:

Kapadokya ismi Persçe "Katpatuka" adının Yunanca'ya geçmiş halidir. Aşağıdakilerden hangisi Katpatuka kelimesinin Persçe anlamıdır?

Soru 6:

Selimiye Camii’nin kubbesi Ayasofya’nınki ile karşılaştırıldığında aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 7:

Ana yapım sistemi ahşap çatkı, taşla örülen zemin katta depo, ahır işlik gibi bölümler; üst katlarda çıkmalı odaların olması gibi özelliklere sahip ev tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Safranbolu Ege kıyılarında dağlık bir bölge içindedir. Safranbolu kuzeyden güneye doğru alçalan bir yaylanın akarsularla yarılması sonucu oluşan bir topografyada yer alır. Tarihte Paflagonya olarak bilinen bölgededir. Şehir, Akçasu ve Gümüş derelerinin birleştiği üçgen içinde yer alır. Kentin yerleşim alanları 17. yüzyılda kalenin güneydoğusuna, 18. yüzyılda kalenin batı ve kuzeyine doğru yayılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi Safranbolu’nun yerleşim özelliklerindendir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Antik Yunan Döneminde mezar taşlarına verilen isimdir?

Soru 10:

Süleymaniye Külliyesi içerisinde yer alan medreselerden hangisi yapıldığında imparatorluğun en üst düzey eğitim kurumu seviyesine çıkan medresedir?

Soru 11:

Troia mitolojisinin en önemli nesnesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Türk evinde zemin katta çift kanatlı kapının açıldığı alana ne ad verilir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi, İstanbul’da Boğaz kıyısına yapılmış ilk padişah camisidir?

Soru 14:

Sinan'ın mimari tutumu ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 15:

Safranbolu evleri, geleneksel Türk evi kapsamı içinde kalır. En çok izlenen ev tipi ise .......   . Yukarıdaki boşluğa hangisi gelmelidir?

Soru 16:

Mimar Sinan nerede doğmuştur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden seçeneklerden hangisinde Türkiye'de bulunan Dünya'nın yedi harikası bir arada verilmiştir?

Soru 18:

" Caminin, mihrap duvarının batısına  yazılmış kalemişi kitabeden onarımları gerçekleştiren Mehmet oğlu Ahmet adlı bir yapı ustasının ya da mimarın adı öğrenilmektedir. Kuzey portalin doğu kapı kanadının üst kısmındaki, dikdörtgen çerçeveli alanda kapı kanatlarını yaptıran İbrahim Ağa’nın adı yer almaktadır. Minare gövdesinden dama çıkılan kapı lentosunun üzerinde Sultan Selim oğlu Kanuni Sultan Süleyman’ın adı yazılıdır ". Yukarıdaki usta isimleri ve lento üzerindeki Sultan Süleyman'ın ismi, camiinin hangi yüzyılda geçirdiği ınarımlara işaret etmektedir?

Soru 19:

Safranbolu evlerinde sokakların topografyayla ilişkisi için aşağıdakilerden hangileri söylenebilir? I- Sokaklar genellikle iki yanı yüklü bir atın geçmesine uygun genişlikte yapılmıştır. II- Sokaklar, Arnavut kaldırımı denilen tarzda taş kaplamalıdır. III- Yolun ortası kenarlarından daha alçaktır. Böylece yağmur suyu ortadan akar, kapılardan içeri girmez. IV- Sokakların iki yanında yaya kaldırımı yoktur çünkü otomobil olmadığından sokaklar sadece yayalar içindir. V- Sokakların iki yanında ev veya bahçe duvarları bulunduğundan dar sokaklar iki yanındaki duvarlarla beraber algılandığında daha geniş görünürler.

Soru 20:

Kara kapak nedir?