logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türkiye´nin Kültürel Mirası 1

Soru 1:

Troia Arkeolojik kenti ülkemizin hangi ilinde yer almaktadır?

Soru 2:

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde Safranbolu evini oluşturan etkenler bir arada verilmiştir? I) Coğrafya II) Kentin geçmişi III) Ekonomi IV) Din

Soru 3:

İstanbul'da sit tesciline olanak veren 1710 sayılı yasanın 1973’te çıkarılması ile sağladığı olanakla Tarihi Yarımada’da kentsel ve arkeolojik nitelikte 4 alan sit olarak tescil edilmiştir. Bunlardan hangis aşağıdakilerden bu kapsamdaki alanlardan değildir?

Soru 4:

Bu plan tipinde hakim olan haç biçimi, dikdörtgen bir zemin planı üzerinde yer alır. Merkezde dört serbest destek üzerine oturan kubbeli bölüm bulunur. Bu bölümün dik eksenlerinde tonoz örtülü haç kolları, çapraz eksenlerinde tonoz veya kubbe ile örtülü köşe odaları yer alır. Yukarıdaki açıklama hangi yapı türünü tanımlamaktadır?

Soru 5:

Divriği Ulu Cami hangi yönler doğrultusunda dikdörtgen biçimli bir alana oturur ?

Soru 6:

Mekanın Dışa açılan cepheler pencere ve altlarındaki sedirlerle çevrelenmiştir. Diğer cepheler de dolaplara, ocağa, yüklüğe ayrılmıştır. Dolayısıyla odanın çevresi dolu ama ortası boş kalır. Bu boş alanında diğer işlevler için kullanıldığı bu mekan Safranbolu evlerinde Yapının neresidir?

Soru 7:

Yazlık evlerin bazılarında sofadan dışarıya çıkma yapan bir balkon vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu balkona verilen isimdir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi, Anadolu'da özellikle imparator I. Constantinus'un Hristiyanlık dininin serbestleşmesi için yaptığı düzenlemelerden önce Hristiyanların ibadetlerini gizlice yaptıkları yerlerden birisidir?

Soru 9:

Cami, medrese, darül hadis, tekke, mektep, imaret, hastane, misafirhane, kervansaray, hamamdan oluşan en büyük külliyelerden biri olup  İstanbul’dan Anadolu’ya açılan yolun ilk ve son konaklama yeri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Selimiye Camii’nden önce hangi camiler inşa edilmiştir?

Soru 11:

" Süleymaniye ile Fatih arasındaki vadinin yamacına, istinat duvarları ile yükselen bir teras üzerinde yükselen ".................", aslında XII. yüzyılda yapılan Pantokrator Manastırı’ndan geriye kalan üç kilisedir " Yukarıda, tırnak içinde boş bırakılan alan için aşağıdaki şıklardan hangisi uygundur?

Soru 12:

Aşağıda verilen Türk evi ve Safranbolu evine ait özellikler ile onu şekillendiren temel unsur eşleştirmelerinden hangisi doğrudur?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı için Edirne’nin serhat şehri, askeri üs, başkent olarak seçilmesinin nedenlerinden biridir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Hitit inanç sisteminde gökyüzü ve fırtına tanrısına verilen isimdir?

Soru 15:

Yapıları,kuruluşu ve işleyişi bakımından Topkapı Sarayı’na benzeyen yapı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Safranbolu'nun ekonomik yapısı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 17:

Aşağıda verilen öğelerden hangisi/hangileri geleneksel sokak dokusunu oluşturan öğelerdendir? I. Sofa II. Bahçe duvarları III. Çıkmalar IV. Saçaklar V. Avlu

Soru 18:

1472'de cirit oyunlarının oynandığı kumlu bir sahanın yanına  Fatih Sultan Mehmet için yaptırılmış olan, Orta Asya'daki benzerleri gibi ahşap direklilik olan giriş bölümü XVIII. yüzyılda meydana gelen yangında hasar gördükten sonra kagir olarak yenilenen, 1981'den bu yana İstanbul Arkeoloji Müzesine bağlı olan yapı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

MÖ. 1272 yılında Asi Irmağı kenarında Mısır ve Hitit güçleri arasında yapılan savaşa ve sonrasında imzalanan barış antlaşmasına verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Bizans Dönemindeki merkezi planlı yapılar arasında yer almaz?