logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türkiye´nin Kültürel Mirası 1

Soru 1:

Ahşap davlumbazı üzerinde ahşaptan yarım koni biçiminde dilimli bir külâh tavana doğru yükselen, Alt bölümde ise yaşmak dediğimiz ahşap bir peçe, kemer biçiminde dilimli olarak yapılmış Safranbolu’daki en eski tip ocak yapısının ismi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Safranboluda Sokakların genişliği genelde ne kadardır ?

Soru 3:

Hitit tapınakları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi, “Hayır amaçlı kurulmuş olan yapılar ile birlikte bu yapıların giderlerini ve sürekliliğini sağlayacak gelir kurumları da bulunan” sisteme verilen addır?

Soru 5:

İstanbul'da mimaride anıtsal kubbesiyle örnek teşkil eden Bizans yapısı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Bizans Dönemi’nde, Hristiyanlığın yayılması sırasında din uğruna şehit olan kişiler ve azizler için inşa edilmiş anı yerlerine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Bizans İmparatorluğu kaç yılında kurulmuştur ?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Mimar Sinan'dan önce yapılmış önemli yapılardan biri değildir ?

Soru 9:

Bizans döneminde, doğu batı doğrultusundaki kiliselerde naosun doğusunda, mekânı kuzey güney doğrultusunda dışa taşkın şekilde vurgulayan bazilika planı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Selimiye Camii için ustalık eserim diyen Osmanlı dönemi mimarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Safranbolu'daki ocak tiplerinden biri değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi, Mimar Sinan’ın ilk büyük eserinin adıdır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri Mimar Sinan'ın camii tasarımları ile ilgili olarak doğru olan ifadeler bir arada verilmiştir? I)  Diğer İslam topluluklarında genellikle çok ayaklı basit yapılar tasarlanırken, Osmanlı mimarları başından beri az sayıda kubbe ile örtülen mekânlardan tek bir kubbeye doğru merkezileşen şemalar oluşturmuşlardır. II) Sinan tek veya ilave yarım kubbeli camileri geliştiren en önemli mimardır. III) Kubbeyi önce dört ayağa oturan dört kemerle taşıtırken, sonra altı dayanaklı altı kemere oturan kubbeleri denemiş, daha sonra da dayanak ve kemer sayısını sekize çıkararak, kemerin hâkimiyetinden kubbenin hâkimiyetine geçen daha güvenli bir yapım sistemi kurarak kubbe büyüklüğünü de arttırmıştır. IV) Yapıyı bir piramit içine alarak yere oturmasını görsel olarak rahatlatması Sinan’a özgüdür.

Soru 14:

Antik Çağ'da cesetlerin yakıldıktan sonra küllerin yerleştirildiği özel kül kalıplarına ne ad verilir ?

Soru 15:

Letoon kutsal alanı ile ilişkilendirilen mitolojik destanların kahramanları, hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Soru 16:

Türk evinin ilk ve özgün örneklerinin sofa tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Birtakım kişilerin bazı büyük Safranbolu evlerini satın alarak onları otele ve lokantaya çevirmeleri, evlerin alt katları otelin mutfak, yemekhane alanı olarak kullanılınca Safranbolu evinin en önemli mekânı olan alt kat düzeninin kaybolması, evlerin üst katların düzeninde değişiklikler yapılarak sofanın bazı bölümleri odaya çevrilerek oda sayısının artırılması aşağıdakilerden hangileriyle açıklanabilir? I- Zaman içinde kente önce yerli sonra yabancı turist akını başlaması II- Safranbolu’nun koruma imar planında korumayla ilgili pek çok madde varsa da Bağlar’daki parsel büyüklüğünün küçük tutulması III- Safranbolu’nun koruma imar planına göre her eski evin yanında yeni bir ev hatta yeni bir apartman yapılması

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi, Safranbolu Kenti’nin Dünya Mirası Listesi’ne alındığı tarihtir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi, Selimiye Cami'nin minare sayısını belirtmektedir?

Soru 20:

Safranbolu kenti kaç yılında kent Osmanlılar tarafından alınmıştır?