logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türkiye´nin Kültürel Mirası 1

Soru 1:

Hangi yılda ve kim tarafından hazırlanan imar planı Tarihi Yarımada için kentin siluetini ve arkeolojisini korumaya yardımcı olmuştur?

Soru 2:

Aşağıdaki anıtlardan hangisi İstanbul’un Justinyen Dönemi’nden kalan en önemli anıtıdır?

Soru 3:

Termal sularının tedavi edici özelliği nedeniyle aşağıdakilerden hangisi antik dönemde yoğun olarak sağlık merkezi işlevi görmüştür?

Soru 4:

Uzunlamasına dikdörtgen planlı, birbirine paralel sütun dizileri ile ortadaki ana nef daha geniş ve yüksek olacak biçimde üç ya da daha fazla nefe ayrılan kiliselere ne ad verilir ?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi, Divriği Ulu Camii ve Şifahanesi’nin ilk kez tanıtımını yapmış olan kişinin ismidir?

Soru 6:

Tarihi Yarımada’nın doğal su kaynaklarının sınırlı olmasından dolayı su ihtiyacını karşılamak amacıyla Roma Dönemi’nden başlayarak yapılan yapılara ne ad verilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangi dönemde kaya kiliselerindeki duvar resimlerinde İncil’i sahnelerle anlatmak yerine liturji kullanılmaya başlanmıştır?

Soru 8:

Bir Hitit başkenti olan Hattuşa ören yeri, neden dolayı UNESCO'nun ‘The Memory of the World (Dünya Belleği) Listesi’ne alınmıştır?

Soru 9:

Byzantion kenti ne zaman ve kimler tarafından kurulmuştur?

Soru 10:

Dünya Mirası Listesi'nde yer alan İstanbul Arkeolojik Park alanı içindeki yapılardan hangisi Mimar Sinan'a aittir?

Soru 11:

I. Babil’in asma bahçeleri II. Güneş Tanrısı Hellios’un Rodos Adası’ndaki heykeli III. Kral Mausollos’un Mezarı IV.İskenderiye Pharaos Ada’sındaki deniz feneri V. Mısır Gizeh Miramitleri VI. Efes Artemis Tapınağı VII. Olimpia kentindeki Zeus heykeli Yukarıda verilen Dünyanın Yedi Harikasından hangisi/hangileri günümüzde hala ayaktadır?

Soru 12:

Kapalı Yunan Haçı planlı kiliseler içinde 10. yüzyıla tarihlenen ..........., en geniş İsa siklusu ile en geniş enlemesine şerit düzenini içeren yapı olması açısından önemlidir. İsa’nın mucizelerini içeren sahneler kısıtlanmış, çileleri dönemine ait olanlar ise çoğalmıştır. Bayram sahnelerinde de çoğalma olmuştur. Sahneler kronolojik bir sıra ile dizilmiş öyküleyici bir anlatım izlenmiştir. Yukarıdaki boşluğa hangisi gelmelidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Kapadokya’da yer alan kilise planları arasında yer almaz?

Soru 14:

Toplu halde yaşayan rahiplerin ihtiyaçlarının karşılandığı dinsel merkezlere ne denir ?

Soru 15:

Mimar Sinan'ın İstanbul'da gerçekleştirdiği en büyük projedir. Yapımı 1550-1559 yılları arasında gerçekleşmiştir. Tarihi Yarımada'nın üçüncü tepesi üzerine, Haliç'e bakan bir konumda yerleşen yapı için gerekli alan kısmen bugünkü İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nün bulunduğu alanda yer alan Eski Saray'ın bahçesinden verilmiştir. Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisi ile ilgili bilgi verilmiştir?

Soru 16:

Skepides ailesinin baniliğinde 11. yüzyıl ortalarında Karabaş, Canavar ve Geyikli Kiliseleri hangi vadide yer almaktadır?

Soru 17:

Bir kadın hastanesi olarak Osmanlı döneminde yapılan ilk eser hangisidir?

Soru 18:

Halikarnas Mozolesi'nin mimari parçaları ve heykelleri nerede korunmakta ve sergilenmektedir ?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi; Kapadokya’da sayısı kesin olmamakla birlikte kaya kiliselerinin yüzde otuz beşini oluşturan “Arkaik grup” olarak isimlendirilmiş kiliselerden biri değildir?

Soru 20:

Dönemin iki süper devleti olan Hitit İmparatorluğu ve Mısır İmparatorluğu arasında güç savaşı yaşanır. Asi Irmağı kıyısında yapılan Kadeş Savaşı’nda Büyük Kral II. Muwattali ile firavun II. Ramses komutasındaki ordular yenişemez ve birkaç yıl sonra bir barış antlaşması imzalarlar. Söz konusu savaş ne zaman yapılmıştır?