logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türkiye´nin Kültürel Mirası 1

Soru 1:

Halen Moskova’daki Puşkin Müzesi’nde sergilenmekte olan “Priamos Hazinesi” kim tarafından, önce Atina’ya oradan da Almanya’ya kaçırmıştır?

Soru 2:

Kapadokya Bölgesi'nin aşağıdaki coğrafi ve fiziki özelliklerinden hangisi peri bacalarının oluşmasına neden olmuştur?

Soru 3:

Divriği Ulu Camiinde, yalancı kündekâri tekniği kullanılarak yapılan mimari yapı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Ayasofya hanği padişah zamanında camiye çevrilmiştir?

Soru 5:

Mitolojide Tanrı Zeus’un çocukları Apollo ve Artemis ile onların anneleri Leto’ya ait destanlar aşağıda yer alan hangi yerleşim yeriyle ilişkilendirilmiştir?

Soru 6:

Bizans manastırcılığının ilk örgütlendiği ve manastır yaşamı kurallarının oluşturulduğu bölge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Çavuşin’deki Vaftizci Yahya Kilisesi plan tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdaki İstanbul'un Dünya Mirası Listesi'nde olan yapılardan hangisi bir Osmanlı yapısıdır?

Soru 9:

Geç Bizans döneminde Surlara yakın bölgede değerli mozaik ve freskleriyle öne çıkan yapı/eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Külliye inşasında çalışan ve tüm sanaatkarları yöneten baş mimar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıda sıralanan ifadelerden hangileri, Sur-u Sultani'yi tanımlamaktadır. 1-"İstanbul’un fethinden sonra Fatih, yönetim merkezini Edirne’den İstanbul’a nakletti ve birçok proje başlattı. Bunlardan biri Yeni Saray’ın yapımıydı. Bu amaçla Tarihi Yarımada’nın ucunda yaklaşık 700.000 metrekarelik bir alan seçildi. Güneyde Marmara, kuzeyde Haliç Surları ile çevrilen Sarayın batı yönü Sirkeci’den Ahırkapı’ya kadar uzanan Sur-u Sultani ile sınırlandı. 2-Bab-ı Hümayun, Otluk, Soğuk Çeşme, Demir Kapı gibi dört ana kapısı ve birçok küçük kapısı bulunur. 3-çoğu kare planlı yirmi sekiz kuleyle desteklenmektedir. 4-İki katlı olan kulelerinin üstlerinde top delikleri bulunmaktadır. 5-19. yüzyılda, Demirkapı’nın doğusunda kalan kuzey ucu, demiryolu yapımı sırasında yıkılmıştır.

Soru 12:

1072-1074 yılları arasında Sultan Alp Arslanın ıkta olarak verdiği araziler olan Kemah ve Erzincan dolaylarında kurulan beylik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Antik Çağ da MÖ 516 yılında Pers kralı I. Darius’un yaptırdığı Bisitun anıtında kaydedilen ve satraplıklar arasında “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelen Perslerin kullandığı “…………..”  ismi aşağıdaki isimlerden hangisidir?

Soru 14:

Batıdan gelen Deniz Kavimleri istilası sonrasında pek çok kent gibi Hattuşa’da yıkılmıştır. Bu olay M.Ö hangi yüzyılın başına tarihlenmektedir?

Soru 15:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi "via egnatia" yı tanımlar?

Soru 16:

Troia yerleşmesindeki ortaya çıkarılan yerleşmeler kültürlerine ait  belli isimler arasında adlandırılmıştır . MÖ 2100’lerde başlayıp 1700’lere kadar devam eden Troia Kültürüne ne ad verilir?

Soru 17:

Aşağıda Divriği Ulu Camii yapısı hakkında verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 18:

Hierapolis/Pamukkale Türkiyede hanği il sınırları içerisinde yer alır ?

Soru 19:

Ihlara vadisi nerede yer almaktadır?

Soru 20:

1472’de, cirit oyunlarının oynandığı kumlu bir sahanın yanına yapılmış ve Fatih Sultan Mehmet’in hoş vakit geçirmesi için tasarlanmış iki katlı köşke ne ad verilmiştir.