logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türkiye´nin Kültürel Mirası 1

Soru 1:

.......... yüzyıl sonları ile ...... yüzyıl sonları arasında Kapadokya’nın sınır eyaleti olmaktan çıkarak güvenli bir ortama kavuşması, bölgedeki yerleşimlerle birlikte manastır ve kilise yapılarının da çoğalmasını sağlamıştır. Yukarıdaki boşluklara aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 2:

Çavuşin, Göreme, ve Soğanlı’daki örneklerle birlikte, Güzelöz 3a ve 3b No’lu Kiliseler, Ortahisar Hallaç C, Selime Kale hangi plan tipini temsil ederler?

Soru 3:

Göreme’deki en erken duvar resimleri hangi kilise içinde yer alır?

Soru 4:

Antik Dönem’de su tanrıçaları olarak görülen   ......... , daha sonraki dönemde Yunan mitolojisindeki su tanrıçaları Nympheler ile birlikte anılmışlardır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 5:

Topkapı Sarayında Çinili Köşk hanği padişah zamanında yapılmıştır ?

Soru 6:

Kaya oyma tekniğinin duvar inşaatından en büyük farkı nedir?

Soru 7:

Troya(Truva) şehri Türkiyede hanği il sınırlarında yer alır ?

Soru 8:

Kırşehir, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri ve Malatya illerinin tümümü, Ankara'nın doğu Yozgat ve Sivas'ın güney, Adana'nın ise kuzey bölümlerini kapsayan bölgeye ne ad verilir?

Soru 9:

Ulu Camii’nin  Kitabeleri ile ilgili bilgi toplamak istesem hangi kaynağı incelemem gerekir?

Soru 10:

Divriği Ulu Camii’nin yapısında kaç adet ayak bulunur?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi kilise olarak en erken tarihli kitabeye sahip olan Kapadokya’nın diğer kayalık sitleri arasında yer alan alandır?

Soru 12:

Schliemann, Türkiye’den kaçırdığı ve hatalı bir şekilde “Priamos Hazinesi” olarak adlandırılan hazine buluntuları, hangi antik kentin Mısır’dan Mezopotamya’ya kadar olan ticaret ağını belgelemektedir ?

Soru 13:

İstanbul'un ayakta duran en eski kilisesi olan, Studios Manastırı’na bağlı olan ve Osmanlı Dönemi’nde camiye çevrilen yapının adı nedir?

Soru 14:

Divriği Külliyesi’nin mimarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi, Likya Birliğinin bayram ve şölenlerini kutladığı Türkiye’nin Dünya kültür mirası listesinde yer alan yerleşimlerden biridir?

Soru 16:

MÖ 190’da Bergama kralı II. Eumenes tarafından kurulan kente neden Hierapolis adı hangi nedenle verilmiştir?

Soru 17:

Perslerin kullandığı “Katpatuka” adından Yunanca’ya uyarlandığı bilinen “Kapadokya” adına ilk kez kimin metinlerinde rastlanmakladır?

Soru 18:

Dünyanın Yedi Harikası ile ilgili en eski bilgiler hangi tarihçiye kadar gitmektedir?

Soru 19:

11. - 13. yüzyıllar arasında tarihlenen Elmalı, Karanlık ve Çarıklı Kiliseleri bir arada aşağıdakilerden hangisi ile adlandırılırlar?

Soru 20:

Troia /İlion kentinin öyküsünü, İlyada Destanı olarak yazıya geçiren Antik Dönem tarihçisi aşağıdakilerden hangisidir?