logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Restorasyon ve Koruma İlkeleri

Soru 1:

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunu tarafından “... Jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup, ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlar...” olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Yapının özgün konumuna ve yakın çevresi ile ilişkisine ait veriler aşağıdaki belgelerden hangisi ile elde edilir?

Soru 3:

Genel olarak “insanoğlunun kültürel varlığının, tarihin ve yaşamın sürekliliğinde yarattığı maddi kültür kalıntılarını, yeni yarattığı mekânsal-maddi ürünler uyumlu kılarak, toplumsal, kültürel, mekânsal ve benzeri devamlılığın sağlanması için giriştiği çabalar” olarak açıklanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdaki tanımlamalardan hangisi rölöve çiziminde “dış kabuk tekniği” olarak adlandırılır?

Soru 5:

Eski kente ilişkin sosyal, ekonomik, kültürel yapıyı yansıtan mekansal organizasyonu, kent dokusu özelliklerini, mimari mirası içeren kentler ya da kent bölümlerini tanımlayan kavram hangisidir?

Soru 6:

Mimarlık kuramı üzerindeki çalışmaları, Ortaçağ mimarlık tarihi araştırmaları ve restorasyonları ile 19. yüzyılın en etkili restorasyon kuramcısı kimdir?

Soru 7:

Kültür varlığının belgelenmesi kaç yolla yapılır?

Soru 8:

Endüstri Mirası tanımında aşağıdakilerden hangileri yer almaz?

Soru 9:

20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren ulusal ve uluslararası ortamlarda tartışılan ve koruma kavramları arasına yeni giren terim aşağıdakilerden hangileridir?

Soru 10:

Dersimiz kapsamında “total station” aygıtıyla aşağıdakilerden hangisini yapmak mümkündür?

Soru 11:

İnsanı çevreden belli bir ölçüde ayıran ve içinde yaşam etkinliklerini ve eylemlerini sürdürmesine elverişli toprak, hava ve sudan oluşan çevre aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi “kültür varlığının” belgelenmesi aşamasında öncelikli raporlardan değildir?

Soru 13:

Hangisi somut olmayan kültürel miras kavramının içinde ele alınabilir?

Soru 14:

Rölöve ölçüm tekniğinde üçgenler kurarak ölçü alınmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi görsel belgeleme yöntemi olan fotografik tespitlerin belge değerini artırıcı özelliklerinden birisi değildir?

Soru 16:

Özellikle bağdadi sıvalı duvarları , kündekari gibi geçmeli ahşap elemaları, çivi ile tutturulmuş panelleri etkileyen bozulma sebebi hangisidir?

Soru 17:

Doğal etkenlerle anıtların malzemelerinde ve taşıyıcı sistem elemanlarında kayıplar oluşmaktadır. Bu etkilenmenin nedenleri aşağıdakilerden hangisinde /hangilerinde doğru olarak verilmiştir? I.Malzemenin fiziksel ve mekanik dayanıklılığının azlığı, II.Uygulama hataları ve kötü işçilik III.Binalara düzenli bakım yapılmaması IV.Toz, kum ve tuz zerreciklerinin yüzeyi aşındırması V.Dalga hareketlerin temelde boşluklar oluşturması VI.Değişen çevresel ve iklimsel koşulların oluşması

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi “Kent” in tanımı için söylenebileceklerden biri değildir?

Soru 19:

Fotoğrafın derinliksiz görüntülenmesi isteniyorsa nasıl bir teknik kullanılması gerekir?