logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Restorasyon ve Koruma İlkeleri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi endüstri mirası ve arkeolojisi üzerine çalışan ulusal ve uluslararası topluluklardan biri değildir?

Soru 2:

18.yy dan günümüze koruma politikalarında kesinti ve büyük değişim görülmemiştir. Jokilehto bu uygulamaları ve dönemleri dört başlıkta toplamıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu gruba girmez?

Soru 3:

Tarihi eserslerin en az müdahale ile korunmasını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Tarihi kent merkezlerinde geleneksel sokak genişlikleri büyük kasalı ve ağır taşıtlara yasaklanmıştır. Yerel yönetimler bu durumu göz önünde bulundurarak önlemler alırsa hangi dış etkenden söz edilmektedir?

Soru 5:

I Yapı sahipleri II Kat adetleri III Tescilli yapılar, anıt eserler IV Yapıların siluetler V  İmar planları Tarihi dokuyu analiz yapılırken dikkat edilmesi gereken unsurlar hangileridir?

Soru 6:

Modern mimarlık ürünlerini kapsayan ve kabul gören zaman aralığı hangi tarihler arasındadır?

Soru 7:

Tarihi dokuda yapılacak yapıyı yok etme, hissettirmeme, dokuda bir ayna gibi kullanma veya geçirgenlik sağlama hangi kavramla açıklanabilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi tarihi kentlerin ve kentsel alanların korunması ile ilgilidir?

Soru 9:

Modern mimarlık hareketine özgü birikimin yitirilme tehlikesine karşı kurulan DoCoMoMo örgütü hangi yılda kurulmuştur?

Soru 10:

1960’lı ve 1970’li yıllarda gerçekleşen yıkımlarının ardından, teorisyenler tarafından modern mimarlığın kültür mirası olarak tanımlanması meselesinde önemli bir etken olarak nitelendirilen eserler arasında sayılmayan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Hangisi antik bir yerleşimde turizme bağlı olarak gelişen sorunlara örnek olamaz?

Soru 12:

Kültürel mirasın eskiliğini ifade eden zaman boyutu aşağıda verilen örneklerden hangisinde öncelikli korunma sebebi değildir?

Soru 13:

Taşınmazın fiziksel varlığını sürdürebilmesi sorun olduğunda başvurulan koruma yönteme ne ad verilir?

Soru 14:

Rölöve çiziminde “hortum terazi” ne için kullanılır?

Soru 15:

Restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanmasında kültür varlığının mevcut durumuyla özgün durumunu karşılaştırılmasında sıklıkla kullanılan görsel belge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

TICCIH ( Uluslararası Endüstriyel Mirası Koruma Komitesi ) ne zaman ve nerede kurulmuştur?

Soru 17:

Uzun odaklı objektiflerin verdiği görüntüler için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 18:

Mimari belgeleme amaçlı çekilen fotoğraflarda konu nesne genelde bir yapı ya da yapının bir mekânı olduğu için birbirinden uzak ve farklı düzlemleri bir arada görüntülemek gerekecektir. Böyle bir durumda aşağıdakilerden hangisi önem kazanır?

Soru 19:

Eğer belgeleme konusu olan birbirinden farklı uzaklıkta düzlemler varsa, bunların tümünü net görmek amacıyla aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi bir yapının özgün konumunu ve yakın çevresiyle olan ilişkisine ait bilgileri en net biçimde verebilir?