logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Müzecilik ve Sergileme

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi dünyanın ilk bağımsız müzesidir?

Soru 2:

Kültür ve beşerî bilimlerle hangi yaş dönemi insan grubu ağırlıklı olarak ilgilenmektedir?

Soru 3:

Medici Ailesi ile başlayan ve sanat ve bilim adamlarını koruyan kişi ya da aile için kullanılan kavram hangisidir?

Soru 4:

Özel müzelerin vakıf olarak kurulması ilk önce hangi ülkede gerçekleşmiştir?

Soru 5:

Maslow’un İnsan İhtiyaçları Hiyerarşisi Üçgeni’ne göre, aidiyet ve kabul görme kaçıncı etabı oluşturur?

Soru 6:

Sanat eserlerinin ya da nadir bulunan nesnelerin satışa çıkarıldığı kurumlara ne ad verilir?

Soru 7:

İzleyicilerin gelişimine ve yaşam boyu eğitimine müze nesneleri ve koleksiyonları aracılığıyla katkıda bulunma sürecine ne ad verilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi müzelerdeki eğitim bölümlerinin okullara yönelik işlevlerinden biri değildir?

Soru 9:

Bireylerin öğrenme ortamına ne kattıkları, ilgi ve motivasyonları, nasıl ve şekilde öğrenmek istedikleri, daha önceki ilgi, bilgi ve deneyimleriyle ilgilidir. Bu bağlama göre öğrenme uygun motivasyon ile başlar, kişisel ilgi öğrenmeyi kolaylaştırır, yeni bilgiler önceki deneyim ve bilgilerin üstüne kurulur ve öğrenme uygun çevre şartlarında gelişir. Yukarıda yer alan cümleler aşağıdakilerden hangi bağlama karşılık gelmektedir.

Soru 10:

Hangi yüzyıllarda müze Avrupa’da toplanan koleksiyonların, saraylarda ve konaklarda, sosyal itibar  sembolü, soyluluk geleneğinin bir parçası ve bir iktidar göstergesi olarak aynı zevk, bilgi düzeyi ve sosyal statüde bulunan soylu sınıfına ve din adamlarına sunulması ile bir kurum olarak yapılanmaya başlamıştır?

Soru 11:

Kuşaktan kuşağa gelişen, birikip gelen değerlerin bireye aktarılması ve geliştirilmesi için bireyin katkıda bulunabilecek yeterliliğe ulaşmasını sağlamaya ne denir?

Soru 12:

İlk özel sanat müzesi olarak tanımlanan ve 1764 yılında II. Katerina tarafından kurulan müze aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

"Mal ve hizmetlerin üreticiden tüketiciye veya kullanıcıya akışını sağlayan tüm faaliyetlerdir”. Yukarıda tanımı verilen kavram hangisidir?

Soru 14:

Özel müzelerin vakıf olarak kurulması ilk olarak nerede gerçekleşmiştir?

Soru 15:

Günümüzde sergilerin başarısı için kimlerin müzeyi ziyaret ettiği, kimin etmediğini gibi topluma ilişkin araştırmalar yapmak önem kazanmıştır. Bu kapsamda müzelerdeki sergi projelerinde bazı koşullar sağlanmaya çalışılmıştır. Bu koşullar aşağıdakilerden hangisi değildir?

Soru 16:

Sergi projesini düzenleyen bir müzenin bilimsel alandaki uzmanı kimdir?

Soru 17:

Müzelerin toplumla ilişkilerini kuvvetlendirmek için yaptıkları yazılı tanıtım ve basın ilişkisi teknolojinin gelişimiyle farklı ve çok popüler bir yönteme dönüşmüş olan müze çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

"Müze deneyimi üzerine araştırmalar yapan Amerikalı John Falk ve Lyn Dierking tarafından geliştirilen “Öğrenmenin Bağlamsal Modeli”ne göre izleyicilerin nesnelerle etkileşimlerini ve deneyimlerini, öğrenme ve anlam oluşturmalarını iç içe geçen üç bağlam etkiler". Aşağıdakilerden hangisi bu bağlamlardandır?

Soru 19:

Demografik Özellikler, Okullar, Özel İlgi, Yaşam Tarzı, Coğrafi Bölge. Yukarıdakilerden hangisi / hangileri müze ve galeriler için pazar bölümlemeleri içerinde yer almaktadır?

Soru 20:

Her müzenin eğitim politikası diğerlerinden farklı ve kendine özgüdür ama her politikanın içermesi gereken bazı anahtar kavramlar vardır. Bunlar; eğitim misyonu, politika, strateji, faaliyet planı ve performans ölçümüdür. Aşağıdakilerden tanımları verilen kavramlardan hangisinin açıklaması doğrudur?