logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Müzecilik ve Sergileme

Soru 1:

Tarih müzesinin ilk örnekleri hangi yy'da ortaya çıkmaya başlamıştır?

Soru 2:

“Ulusal değerler” kavramının önem kazanması ve ulusal değerlerin sergilenmesi aşaması beraberinde müze organizasyonlarında, bugünde müze deyince akla gelen dört temanın şekillenmesine neden olmuştur. Aşağıdakilerden hangisi bu  temalardan biridir?

Soru 3:

Sanayi-i Nefise Mektebi kaç yılında kurulmuştur?

Soru 4:

Kabineler ilk kez nerede görülmeye başlamıştır?

Soru 5:

Aşağıdaki müzelerden hangisi bağlı olduğu idari birime göre müzelerden biri değildir?

Soru 6:

I.Sanat Müzeleri II.Modern Sanat Müzeleri III. Arkeoloji, Tarih ve Kültürel Miras Müzeleri IV.Ulusal Müzeler IV. Etnografya ve Folklor Müzeleri Yukarıda sıralanan müzelerden hangisi ya da hangileri UNESCO'nun belirlediği  gruplamaya göre  ilgili oldukları bilim dallarını temsil eden müzeler   sınıflandırmasında yer almaktadır?

Soru 7:

Tarih içinde insan eliyle yapılmış, yapılı olduğu çevrede boyutları, mimarisi ve tarihi geçmişiyle nadir olma özelliği taşıyan ya da bir kentin sembolü haline gelmiş kimi yapılar Anıt Müzeler olarak değerlendirilir. Aşağıdakilerden hangisi bu tür müzeler içinde yer alır?

Soru 8:

Galeri modeli ilk kez nerede ortaya çıkmıştır?

Soru 9:

Deniz kabukları, değerli taşlar, bitkiler, yumurtalar, hayvan fosilleri, mumyalanmış organlar gibi doğadan ürünlerin yer aldığı kabinelere verilen isim nedir?

Soru 10:

14 Ekim 1980 tarihinde Türkiye'de kurulan ilk özel müze aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Müzeler hangi yüzyılda kurumsallaşmıştır?

Soru 12:

Osmanlı Dönemi'nde kurulan Müze-i Hûmayun’un ilk müdürü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

İlk örnekleri Fransa’da görülen daha sonra Germen toprakları ve İtalya’da yaygınlaşan; koleksiyonun ya da bir parçasının korunmaya alındığı, mücevher kutusu niteliğinde, mimari değeri olan, sahibinin kültür anlayışına göre düzenlenmiş, herkesten uzak, düşünmeye (tefekküre) ve çalışmalara adanmış özel ve ayrı bir mekâna ne ad verilir?

Soru 14:

Müze koleksiyonlarının belirli bir kurgu ve mantık içinde, temsil ettikleri zaman dilimini ya da temayı en açık ve net tarzda anlatabilecek şekilde düzenlenmesine ne ad verilir?

Soru 15:

Resim, heykel gibi sanat eserlerinin olduğu kabinelere verilen isim nedir?

Soru 16:

Avrupa'nın en "eski" bilim müzesi hangisidir?

Soru 17:

Osmanlı Devleti'nde müzenin bir kurum olarak ortaya çıkmasına yönelik ilk adım hangi koleksiyonun geliştirilmesiyle başlamıştır?

Soru 18:

Dokümantasyonu yapılmamış ya da sergi salonlarında yer almayan koleksiyon nesnelerinin korunmaya alındığı alanlara ne ad verilir?

Soru 19:

Müzelerin ve müzeciliğin altın çağı olarak adlandırılan 19. yüzyılda hangi ülkelerden ülkelerinden getirilen eserler, müzeleri birer kültür ve sanat ortamına dönüştürmüştür?

Soru 20:

1683 yılında Doğanın geçmişinin sergilendiği ilk bilim müzesi aşağıdakilerden hangisidir?