logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Müzecilik ve Sergileme

Soru 1:

Müzelerde temel olarak beş prensibe dayalı bir yönetim anlayışı söz konusu olup, aşağıdakilerden hangisinde bu prensiplerden hangisi yer almaz?

Soru 2:

I. Genel Müzeler II. Arkeoloji Müzeleri III. Devlet Müzeleri Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri koleksiyonuna göre müze türleri arasında değildir?

Soru 3:

Müzelerin nesne merkezli bir anlayıştan ziyaretçi ve hizmet odaklı bir yaklaşıma yönelmeleri, aşağıda verilen kavramlardan hangisini dönüştürmüştür?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi sanat müzelerinden biri değildir?

Soru 5:

Koleksiyonun ya da bir parçasının korunmaya alındığı, mücevher kutusu niteliğinde, mimari değeri olan, sahibinin kültür anlayışına göre düzenlenmiş, herkesten uzak, düşünmeye (tefekküre) ve çalışmalara adanmış özel ve ayrı mekanlara verilen isim hangisidir?

Soru 6:

Amacı yerel ekonomik gelişme, yerel aitlik duygusunu geliştirme ve yerel kimliği korumak, çevresel eğitim ilkesi olan yerli tarihi, yerel kültürleri, dinsel ve ekolojik çeşitliliği yeniden ortaya çıkarmak, tanımak, saygı göstermek ve bunlardan yararlanmak olan müze aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Antik Çağlardan Rönesans’a kadar hazine niteliğinde büyük bir birikimden sözedilebilse de bugünkü anlamıyla koleksiyon kavramı hangi  düşüncenin  bir ürünüdür?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi modern müzenin ilk örneklerindendir?

Soru 9:

Görüntü aktarma teknikleri ve iletişim teknolojileri yardımıyla gerçek müzenin internet ve bilgisayar ortamına taşınmış hali hangi müze türüdür?

Soru 10:

Dârü’l- Eslihâ koleksiyonunu Mecmua-i Esliha-ı Âtika ve Mecmua-i Âsâr-ı Atika olarak iki ana bölüme ayıran ve düzenleyen kimdir?

Soru 11:

Bilgi Üniversitesi ile diğer kamu ve özel kuruluşların katkılarıyla 2007 yılında, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk büyük elektrik santrallerinden olan ve 1914-1983 yılları arasında İstanbul’a elektrik sağlayan Silahtarağa Elektrik Santrali’nin müze ve kültür-sanat-eğitim merkezine dönüştürülmesiyle kurulan müze hangisidir?

Soru 12:

Bugünkü anlmada bir koleksiyon oluşunu ilk olarak hangi dönemde gerçekleşmiştir?

Soru 13:

Dünya’da ilk kent müzeleri hangi ülkede ortaya çıkmıştır?

Soru 14:

Osmanlı Devleti'nde ilk bilimsel kazıları başlatan kişi kimdir?

Soru 15:

2 Eylül 1882’de tüm bu tecrübelerinden dolayı, Sultan II. Abdülhamid (1876-1909) tarafından Çinili Köşk’teki Müze-i Hümâyun’un müdürü olarak atanan ve aynı zamanda 1883’te kurulan Sanayi-i Nefise Mektebi’nin müdürlüğünü de beraberinde yürüten kişi kimdir?

Soru 16:

Koleksiyonların geliştirilmesi, devlet himayesinde düzenlenmesi, siyasal ve toplumsal ortamın yansımaları olarak kullanılmaya başlamasıyla hangisi kurulmaya başlamıştır?

Soru 17:

Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi olan ‘İstanbul Modern Sanat Müzesi’ kaç yılında kurulmuştur?

Soru 18:

1881 yılında açılan Dünya’nın ilk Açık Hava Müzesi hangi ülkededir?

Soru 19:

Bugün müzelerde temel olarak beş prensibe dayalı bir yönetim anlayışı söz konusudur. Hangisi bunlardan biri değildir?

Soru 20:

Tarih içinde insan eliyle yapılmış, yapılı olduğu çevrede boyutları, mimarisi ve tarihî geçmişiyle nadir olma özelliği taşıyan ya da bir kentin sembolü hâline gelmiş kimi yapılar müze olarak değerlendirilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu gruba girmektedir?