logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Müzecilik ve Sergileme

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi müzebilim çalışmaları kapsamında yer almamaktadır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi koleksiyon kataloğunun olması, nesnelerin tanımlanması, belirli bir düzene göre yerleştirilmeleri açısından koleksiyonların müzeye dönüştürülmesi sürecine örnektir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi koleksiyonculuktan müzeciliğe geçiş açısından kabul edilebilir bir tarihtir.

Soru 4:

İstanbul’da bulunan Rahmi M. Koç Müzesi hangi müze türüne girer?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi bağlı olduğu idari birime göre müzeler arasındadır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisinde Orta Çağ boyunca oluşturulan koleksiyonların korunduğu yerlerden biri değildir?

Soru 7:

Osmanlı döneminde Dârü’l- Eslihâ denilen koleksiyon nerede bulunmaktaydı?

Soru 8:

Mutlaka bir vizyon ve misyon benimsenmesi, Benimsenen vizyon ve misyon bağlamında bir politika belirlenmesi, Bu politikaları gerçeğe dönüştürecek planın hazırlanması, Planların ne kadarının gerçekleştirilebildiğini görmek için performans ölçümü ve değerlendirme, Ziyaretçi ihtiyaçları ve hizmetlerine verilen önemi yansıtacak bir pazarlama stratejisi, Yukarıdakilerden hangisi / hangileri günümüzde müze yönetiminin sahip olduğu prensipler arasında yer almaktadır?

Soru 9:

Endüstriyelleşme karşısında hızla gerileyen geleneksel üretim metotlarının tanıtıldığı, uygulama yoluyla canlı tutulmaya çalışıldığı, koruma, araştırma, sergileme dışında ticari bir eylemin de gerçekleştirildiği müzelere ne ad verilmektedir?

Soru 10:

Şarap Müzesi, Kağıt Müzesi, Kukla Müzesi, Oyuncak Müzesi, Guguklu Saat Müzesi, Müzik Müzesi, Organik Tarım Müzesi, İşkence Müzesi, Spor Müzesi, Pul Müzesi gibi müzeler hangi müze türü içinde değerlendirilmektedir?

Soru 11:

Sultan Abdülaziz döneminde Sadrazam Ali Paşa'nın yeniden düzenlediği bir kurumun ismini değiştirmesiyle verilen Müze-i Hûmayun adı ne anlama gelmektedir?

Soru 12:

...... yüzyıl, müzecilik kavramının oluşması açısından farklı bir başlangıç oluşturur: Koleksiyonların çeşitlenmesi ile birlikte, topluma açık olmayan bu birikim zevk objeleri olmaktan çıkarak, toplumsal paylaşıma ve bilgi aktarımına yönelik olarak değerlendirilmeye başlar? Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi müzecilik açısından müze mimarisinin amaçlarından biri değildir?

Soru 14:

Hangisi 18. yy dönemine aittir?

Soru 15:

Ülkemizde kurulan ilk özel müze aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Stüdyoların ilk örnekleri nerede ortaya çıkmıştır?

Soru 17:

Müzecilikte koleksiyon nesnelerinin yazılı ve görsel yöntemlerle kayda geçirilmesi, belirli bir sistematik içinde sınıflandırılması ve bu malzemenin dökümünü oluşturan envanterin hazırlanması sürecine ne isim verilmektedir?

Soru 18:

Türkiye’de Avrupa’daki gibi planmış Açık Hava Müzesi olmamakla birlikte bazı kentsel sit alanları sahip oldukları yapısal özellikleriyle (kentsel doku, bölgenin yaşam tarzı gibi) birer Açık Hava Müzesi özelliği taşımaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu alanlara örnektir?

Soru 19:

Ülkemizde  şahıs koleksiyonundan oluşturulan ilk müze hangisidir?

Soru 20:

Cumhuriyetin ilk yıllarında kültürel miras ile ilgili etkin olarak çalışan, 1932 yılında kurulmuş olan ve 1950’li yıllara kadar  eski eserlerin korunması ve toplanması, tarih ve folklor araştırmaları gibi pek çok alanda çalışmalar sürdürülmüş olan kurum hangisidir?