logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kentsel ve Çevresel Koruma

Soru 1:

Ziyaretçi sayısına sınırlamalar getirilmesi Yayalara ayrılmış yol ve zonların oluşturulması Şehirsel açık alanların korunması Yukarıdakilerden hangisi/hangileri tarihî şehirlerde koruma ve turizmin bir arada yürümesinine ilişkin stratejilerin belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisinin 19. yüzyılda gerçekleşen sanayi devrimine paralel olarak ortaya çıktığı söylenebilir?

Soru 3:

Miras turizmi bir topluluğun ya da ulusun hangi açıdan tanıttığını aşağıdaki seçeneklerin hangisinde kesin olarak verilmiştir?

Soru 4:

Koruma kararı alınan kentlerin, tarihî alanlarına yönelik olarak yapılan imar planları aşağıdakilerden hangisi/hangilerini sağlayan araçtır? I.Geçmişin korunması ile ilgili gerekli türlü değerleri II.Günümüzün ve gelecek arasındaki çatışmanın kontrol edilmesini III.Sosyal, ekonomik, kültürel ve fiziksel kararların dışında parsel ölçeğinde tek bina ya da anıt koruma kararlarının üretilmesini

Soru 5:

Amsterdam Deklarasyonu Venedik Tüzüğü Atina Bildirgesi Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangilerinde "Bütünleşik Koruma” (Integrated Conservation) kavramı üzerinde durulmuştur?

Soru 6:

Kentsel koruma alanlarında aşağıdaki niteliklerden hangisinde eskime veya bozulmanın olması beklenemez ?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi doğa tarihi ve bilimsel çekiciliklerdendir?

Soru 8:

Bir alanın, bir topluluğun ya da ulusun tarihini, kimliğini, doğal ve kültürel zenginliğini gösteren alanlara yapılan turizm çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Tarihi çevrenin gelecek kuşaklara aktarılmasının temel sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi^ devirlere ait olup ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli yer üs- tünde yer altında ve su altında bulunan varlıklara ne ad verilir?

Soru 11:

Stratejik planlama, uzun vadeli gelişme hedeflerine veya seçilmiş bir vizyona ulaşılabilmek için gerekli stratejileri, kentin içinde yer aldığı dış çevrenin koşullarından ve kenti oluşturan yapıları ve aktörlerin özelliklerinden hareketle ortaya koymaktadır. Buna göre stratejik planlama ile ilgili aşağıdakilerden hangisi veya hangileri söylenemez?

Soru 12:

Jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihî devirlere ait olup ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli yer üstünde yer altında ve su altında bulunan varlıklara ne ad verilmektedir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihî devirlere ait olduğu için ender bulunur veya özelliği ve güzelliği bakımından korunması gerekir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi kültürel mirasın korunmasına amacıyla yapılan uluslararası bir anlaşma değildir?

Soru 15:

Venedik Tüzüğü'nün içeriğine dair aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 16:

Tarih, sanat veya bilim açısından istisnai evrensel değerdeki mimari eserler, heykel ve resim alanındaki şaheserler, arkeolojik nitelikte eleman veya yapılar, kitabeler, mağaralar ve eleman birleşimlerine ne ad verilir?

Soru 17:

Koruma alanının karşı karşıya olduğu tehditlerin ortaya konması sırasında aşağıdakilerden hangi kurala dikkat edilmelidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi endüstri miras alanı olarak değerlendirilemez ?

Soru 19:

Planlamanın sosyal boyutunu oluşturan en temel sorun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi alan başkanının görevlerinden biri değildir ?