logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kentsel ve Çevresel Koruma

Soru 1:

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu (KTVKK) kaç yılında çıkarılmıştır?

Soru 2:

Askeri ve milli açıdan önemli olayların geçtiği ve doğal yapısıyla da birlikte korunması gerekli olan alanlar hangisidir?

Soru 3:

Kentsel kültür olarak tanımlanan kavramın birbiriyle ilişkili iki içeriği bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biridir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi somut kültürel mirasa bir örnektir?

Soru 5:

Kentsel sit alanlarında kültür varlıklarını korumak, yenilemek ve çevresindeki doku ile yeniden planlamak için çıkarılan yasa aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Medeniyetler açısından ‘kimlik’ kavramının ayırıcı aynı zamanda en nesnel ölçütleri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

I-Karagöz II-Islık Dili III-Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah IV-Türk Kahvesi V- Türk Kağıt Süsleme Sanatı Ebru Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri Türkiye'nin korumaya aldığı somut olmayan kültürel mirasları arasındadır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi kentlerin belli kesimlerinde yer alan tarihsel ve mimari değerleri yüksek yapıtlarla anıtların ve doğal güzelliklerin kentte bugün yasayanlar gibi gelecek kuşakların da yararlanması için her türlü yıkıcı, saldırgan ve zararlı eylemler karşısında güvence altına alınması tanımının karşılığıdır?

Soru 9:

U¨lkemizde çıkarılmış olan ilk kapsamlı koruma yasası hangisidir?

Soru 10:

Kentsel özgün kimliğin küresel etkilerle yitirilmesine ya da bölgesel gelişme dinamikleri bağlamında, birbirine benzer kentlerin oluşmalarına örnek olarak Kayalık Kapadokya Bölgesi olarak adlandırılan ........... ilinin Avanos, Ürgüp, Göreme ilçe sınırlarından oluşan alt bölgesi gösterilebilir. Cümlesinde bahsedilen ilimiz  Aşağıdakilerden Hangisidir?

Soru 11:

Korunması gereken ancak koruma-kullanma koşulları koruma kurulları tarafından belirlenecek ve korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlara ne ad verilir?

Soru 12:

Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nda bulunan üyelerin hangi alanda uzmanlaşmış ve bu konuda yapıt ya da inceleme ortaya koymuş kişiler olması gerekmez ?

Soru 13:

Kentsel özgün kimliğin küresel etkilerle yitirilmesine ya da bölgesel gelişme dinamikleri bağlamında, birbirine benzer kentlerin oluşmalarına aşağıdakilerden hangisi/hangileri örnek teşkil etmektedir? I.Avanos, II.Ürgüp, III.Göreme IV.Side V.Safranbolu

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi koruma kriterlerini belirlemede önde gelmektedir?

Soru 15:

Kentlerin yeniden düzenlenmesi için kentsel ölçekte koruma aşağıdakilerden hangisiyle başlamıştır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi halkın koruma sürecine etkili bir şekilde entegre olmamasındaki en önemli etkendir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının muhafazaları veya tarihî çevre içinde korunmalarında etkinlik taşıyan korunması zorunlu olan alanın karşılığıdır?

Soru 18:

Seçeneklerden hangisi kültürel çeşitliliği belirleyen kavramlardan biridir?

Soru 19:

Seçeneklerden hangisi Osmanlı kentlerinde oluşumun merkezden dışa doğru olmasının sonuçlarından biridir?

Soru 20:

Toplumun tüm doğal ve yapay çevre içinde biriktirdiği “bellektir”. Tanımı aşağıdakilerden hangisini açıklamaktadır?