logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kentsel ve Çevresel Koruma

Soru 1:

Kentsel kültür konusuna ilişkin verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 2:

Yapılan onarımın özgün yapıdan ayırt edilebilecek şekilde yapılması gerektiği aşağıdakilerin hangisinde vurgulanmıştır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi yönetim planı alanının ilk adımı olan hazırlık ve bilgi toplama sürecine ilişkindir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi İstanbul Tarihi Yarımada Yönetim Planı’nın, "Kültürel Miras"a yönelik planlama, ilke ve politikalarından biridir?

Soru 5:

Aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

İstanbul Tarihi Yarımada Yönetim Planı’nın temel ilkeleri, çağdaş koruma ilkeleri ve politikaları çerçevesinde; Aşağıdaki kurallardan hangisi düşünülmüştür?

Soru 7:

Değişik uygarlıkların sanat anlayışı, bilim ve teknik düzeyi, sosyal yaşam hakkında somut veriler sağlayan ve korunmalarında toplumsal yarar görülen eşya ve yapıtları kapsayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Bir alanın, bir topluluğun ya da ulusun tarihini, kimliğini, doğal ve kültürel zenginliğini gösteren alanlara yapılan turizm çeşidine ne ad verildiği aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 9:

Tarihi^ şehirlerde koruma ve turizmin bir arada yürümesinine ilişkin stratejilerin belirlenmesinde aşağıda verilenlerden hangisine dikkat edilmesi gerektiği söylenemez?

Soru 10:

Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunması ve restorasyonu ile ilgili işlerde uygulanacak ilkeleri belirlemek Koruma bölge kurulları arasında gerekli koordinasyonu sağlamak Uygulamada doğan genel sorunları değerlendirerek görüş vermek İmar planlarına yönelik değişiklikleri takip etmek Tarihi mekanların işletilmesini denetlemek Yukarıda verilen ifadelerden hangileri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun görevleri arasındadır?

Soru 11:

Miras alanının tasarım ve biçim, malzeme, işlev, konum, doku, yapı geleneği ve teknikleri ambiansı / ruhu, ilk tasarım ve tarihsel evrimde önemli bir kırılma noktası olması gibi niteliklerle tanımlanan kavram seçeneklerden hangisidir?

Soru 12:

Seçeneklerden hangisi Dünya Miras Listesi Seçim Kriterlerinden olan kültürel kriterlerden biridir?

Soru 13:

Bir alanın koruma kurulunca sit olarak ilanı sonrasında hangi işlem ilk uygulanır?

Soru 14:

Ülkemizde planlamaya ilişkin dönemlerle ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur? I. 1950’li yıllara kadar büyük kentlerde “kent planlama” anlayışı politikaları oluşturma çabası vardır. II.1960’larda “yeniden planlama ”ya ağırlık verilmiş III.1970’li yılların sonlarından itibaren planlamanın 1960’lardaki bütünselliği reddedilmiş, IV.1970’lerde parçacıl planlama yaklaşımları gündeme gelmeye başlamıştır. V.1980’li ve 1990’lı yıllarda planlamada bir ilerleme süreci yaşanmıştır.

Soru 15:

Zeche Zollverein Kompleksi aşağıdakilerden hangisine örnektir?

Soru 16:

I. Milli parklar II. Tabiat anıtları III. Sulak alanlar IV. Tabiat parkları Yukarıdakilerden hangisi / hangileri Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün yetki alanlarındandır?

Soru 17:

Seçeneklerden hangisi Dünya miras alanlarınsda alan yönetim planı kapsamında yönetim planının hedef çıktıları arasında yer alması gereken bir konudur?

Soru 18:

Ülkemiz Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi'ni ne zaman imzalamıştır?

Soru 19:

Seçeneklerden hangisi Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi'ne göre taraf devletin sorumluluklarından biridir?

Soru 20:

Stratejik planlama ile lgili olarak seçeneklerden hangisi söylenemez?