logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kentsel ve Çevresel Koruma

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi bina ölçeğinde koruma teknikleri arasında yer almaz?

Soru 2:

Mimar Marcus Vitrivius Pollio’nu “Mimarlık Hakkında On Kitap” adlı eserinde aşağıdaki hangi kavramı ilk kez kullanmıştır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi yasal olarak tarihî ve kültürel varlıkların korunmasında doğrudan ya da dolaylı olarak sorumlu değildir ?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi genellikle tek bir yapı için “esaslı onarım” başlığı altında toplanan yöntem ve tekniklere ait kavramlardan biridir?

Soru 5:

Medeniyet ya da kültür hangisi ile tanımlanamaz ?

Soru 6:

I-Arkeolojik Sit Alanı II-Kentsel Sit Alanları III-Tarihî Sit Alanları IV-Tabii Sitler Yukarıdakilerden hangileri sit alanları sınıflandırılmaları arasındadır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi kültür varlığı örneğidir?

Soru 8:

Ülkemizin ilk kapsamlı koruma yasası; 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkların Korunması Kanunu kaç yılında çıkarılmıştır?

Soru 9:

Binanın özgün durumunu bozan, sonraki dönem eklerinin temizlenmesi yöntemine teknik anlamda ne ad verilir?

Soru 10:

Kültürel çeşitliliğe sahip ve özgün yerel kimliğini günümüze kadar koruyabilmiş kentler bugün yerel ve merkezî yönetimler tarafından fark edilerek korunması gerekli ............... cümlesini tamamlayınız.

Soru 11:

Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu kaç yılında kurulmuştur?

Soru 12:

Osmanlı Döneminde, yabancı araştırmacıların yapacakları arkeolojik kazıların izne tabii tutulması ve buluntuların yurt dışına çıkarılmasının yasaklanması ilk kez hangi yasa ile düzenlenmiştir?

Soru 13:

Biyolojik C¸eşitliliğin Korunmasına Dair Sözleşme Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi Akdeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunmasına Dair Sözleşme Kültür Varlıklarının Kanunsuz, İthal, ihraç ve Mülkiyet Transferlerinin O¨nlenmesi ve Yasaklanması için Alınacak Tedbirlerle İlgili Sözleşme Arkeolojik Mirasın Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Kültür ve tabiat varlıklarının korunması hakkında küresel boyutlu uluslararası anlaşmalardandır?

Soru 14:

Avrupa’nın pek çok ülkesinde özellikle Akdeniz kentleri kimlik, kültür, çatışmalar,savaşlar, barışlar etkileşimi içinde bu kültürel kesişmelerin laboratuarı olarak kabul edilmektedir. Aşağıdaki  ülkelerden hangisi pek çok şehriyle buna örnektir?

Soru 15:

“Anıt, külliye, tarihî sit, arkeolojik sit, tabii sit” kavramlarının tanımları ilk defa hangi yasa ile yapılmıştır?

Soru 16:

Ülkemizde taşınır ve taşınmaz eski eserlerin ayrıca, anıt, külliye, tarihi sit, arkeolojik sit, tabii sit kavramlarının tanımları ilk defa hangi düzenleme ile yapılmıştır?

Soru 17:

İtalya’da anıt eserlerin restorasyonu konusunda ilkeler belirlemek üzere toplanan Eski Eserler Yüksek Kurulu kaç yılında toplanmıştır?

Soru 18:

İlk Çağ medeniyetlerinden sonra Kızılırmak Havzası içinde günümüze en fazla iz bırakan medeniyet aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Seçeneklerden hangisi kentesel kimliğin korunmasında önemli etkenlerden biri değildir?

Soru 20:

Korunacak özellikleri bulunan doğal, ya da insan yapısı ya da ikisinin ortak ürünü olan alanlar  aşağıdakilerden hangisidir?