logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kültürel Miras Mevzuatı

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangileri arkeolojik değerlere olan ilginin artmasını sebep olan bilim dallarındandır?

Soru 2:

I. 1927 yılında kurulan, İzmir Asarı Atika Muhipleri (Sevenleri) Cemiyeti II. 1941 yılında kurulan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu III. 1935 yılında kurulan Edirne ve Yöresi Eski Eserleri Sevenler Kurumu Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk 30 yılında, koruma alanında örgütlenen sivil toplum örgütleri arasında yer alır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi ikinci Dünya savaşı sonrası 1946 yılında kurulmuş, eğitim, bilim ve kültür alanlarında hükümetler arası bir kurumdur?

Soru 4:

Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi doğrudur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Cumhuriyeti tarafından benimsenen ve kültür alanında ortak bir anlayış oluşturulması için ulusal katkıda bulunmayı  amaçlayan uluslararası  belgenin adıdır?

Soru 6:

“Yapılacak binaların eski eserlere ve arkeolojik sahalara olan mesafeleri” nin hazırlanacak tüzüklerle belirlenmesine ilişkin hükmü ile planlama/koruma ilişkisini gündeme getiren ilk düzenleme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

!972 Yılında Unesco Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme kabul edilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu sözleşmenin bir maddesidir?

Soru 8:

Mimar Kemal Bey tarafından inşa edilen Harikzedegan apartmanları kültür varlıkları açısından hangi değere sahiptir?

Soru 9:

İmparatorlukta ‘obje’ saklamak için sürekli olarak tahsis edilen ilk mekanlardan bir tanesi  olan ve 16. yüzyıldan itibaren Sarayın silah deposu olarak kullanılan yapı hangisidir?

Soru 10:

Orta Çağ ile Yeni Çağ arasında 17. yüzyıla kadar yaşanmış olan bir dönem olan ve ‘Yeniden uyanış’, ‘yeniden doğuş’ anlamında kullanılan dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

1883-1885 yılları arasında İzmir çevresinde Aeolia bölgesindeki bazı nekropollerde, Lagina antik kenti Hekatae Tapınağında ve Güneydoğu Anadolu’da Nemrut Dağı Tümülüsünde kazılar yapmış, ayrıca Zincirli’de Alman bilim adamları tarafından yapılan kazılarda bulunan eserlerin büyük bir bölümünün Müze-i Hümayuna getirilmesini sağlayan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

İstanbul için yaptığı ‘Nazım Plan’ı 1937 yılında tamamlayan mimar kimdir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı İmparatorluğu'nda müzeciliğin ilk adımı olarak sayılır?

Soru 14:

Aşağıdaki Aya İrini kilisesi ile ilgili bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 15:

Silahlı Çatışma Halinde Kültürel Değerlerin Korunması Sözleşmesi kapsamında yer alan, insanlık açısından büyük önem taşıyan, taşınır ya da taşınmaz varlıklar olarak tanımlanmış örnek olarak da mimari ve tarihi yapıtlar, arkeolojik sitler, özel önem ve bütünlük gösteren yapı grupları, sanat yapıtları, yazmalar, kitaplar, bilimsel koleksiyonların gösterildiği kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyetin ilk 30 yılında kurulan kuruluşlardan biri değildir?

Soru 17:

Fransız İhtilali ile başlayan, her yapının ve eserin ortadan kaldırılmasını amaçlayan yıkım eylemine karşı tepki olarak gelişen koruma düşüncesi neticesinde aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmemiştir?

Soru 18:

Türkiye’de ilk programlı, belli amaçlara yönelik ve kuralları konmuş bir envanter çalışmasının başlangıç yılı olarak kabul edilen yıl aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Barok döneminde sanat eserleri Roma'dan hangi ülkeye kaymıştır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisini Gustave Giovanni (1873–1947), söylemiştir? I. “Hangi devre ait olursa olsun tarihi değeri olan eser” korunmalıdır. II. Tarihi yapıda birden fazla döneme ait izler varsa bütün dönemlere ait izler korunmalıdır. III. Belli başlı ve en önemli yapıların tarihi değerlerinin yanı sıra, küçük yapıların ve yerleşmelerin bütün olarak mimari önemini belirtmiştir. IV. Roma’nın merkezinde geniş bir alan tarih ve sanat araştırmalarına tahsis edilmiştir.