logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kültürel Miras Mevzuatı

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi, Esaslı onarım müdahalelerinden biri değildir?

Soru 2:

Kültür varlıkları  yasasında “önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler” olarak tanımlanmış sit alanları hangisidir?

Soru 3:

"Korunması Gerekli Taşınır Kültür ve Tabiat Varlıkları" ile ilgili bir durumda 2863 sayılı kanunun kaçıncı bölümüne bakılması gerekmektedir?

Soru 4:

Bir kültür varlığının zaman içinde geçirdiği müdahaleleri dönemleyen ve ilk yapıldığı ya da belli bir dönemdeki durumunun belirlenmesi için gerçekleştirilen etüt nasıl adlandırılır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi II. Grup Yapı'lardandır?

Soru 6:

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetki ve sorumluluğu altındaki korunması gerekli taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili hizmetlerin bilimsel esaslara göre yürütülmesini sağlamak üzere, Bakanlığa bağlı “Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu” oluşturulmuştur. Aşağıdakilerden hangisi yüksek kurulun görevleri arasında yer almaz?

Soru 7:

Çevre düzenleme projeleri aşağıdaki sit alanları içinde sadece hangisinde gerçekleştirilir?

Soru 8:

V. Murat Abdülmecit II. Abdülhamit Vahidettin Yukarıdaki verilen padişahlardan hangilerinin dönemine ait sikkeler kanuna göre tescile tabi olmaksızın yurt içinde alınıp satılabilir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi kültür ve tabiat varlıklarından taşınır olanlarının devletin/kamunun malı olduğunu kanıtlar niteliktedir?

Soru 10:

“Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik”in 4. Maddesi uyarınca taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarından korunması gerekli olanların tespitinde aşağıdakilerden hangisi göz önünde bulundurulmaz?

Soru 11:

Korunması gereken varlıkları yurtdışına çıkarma yasağına aykırı hareket edenlere verilecek olan cezalar aşağıdaki maddelerden hangisinde anlatılmaktdır?

Soru 12:

Taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının ortaya çıkarılması için bilimsel metodlarla toprak ve su altındaki tabii, tarihi ve arkeolojik alanlarda yapılan çalışmalara ne ad verilir?

Soru 13:

Rölöve-restorasyın projesi hazırlanırken ayni, nakdi ve teknik yardım için başvuru nereye yapılı?

Soru 14:

Bir nesnenin korunması gerekli taşınır kültür ve tabiat varlığı olarak kabul edilebilmesi için aşağıdakilerden hangisine bakılmaz?

Soru 15:

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kaç bölümden oluşur?

Soru 16:

Kültür varlıklarının değerlerinin tamamı ile ilişkili olan değer aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı hangi yılda birleştirilmiştir ?

Soru 18:

I. Vakıf kültür varlıklarının ve yeni yapıların onarımı için gerekli görülen malzemelerin satın alınmasını sağlamak, şantiye kurmak ve şantiyeleri kontrol etmek. II. Genel Müdürlük Vakıf Kayıtları Arşivinde bulunan vakfiye, ferman, berat, hüccet ve benzeri belgelerin çevirilerini yapmak, sınıflandırmak ve arşivlemek. III. Gerçek ve tüzel kişilerin elinde bulunan vakfiye ve benzeri belgeleri tespit ederek bunların Genel Müdürlük Vakıf Kayıtları Arşivine alınmasını sağlamak. Yukarıdakilerden hangileri Kültür ve Tescil Daire Başkanlığı'nın görevleri arasındadır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi taşınır kültür varlığı kapsamında sayılır ?

Soru 20:

Türk askeri tarihini ilgilendiren her türlü silah ve malzemenin bulundukları veya ihbar edildikleri yerde, tarihi niteliklerinin araştırılması, incelenmesi ve değerlendirilmesini aşağıdaki devlet kurumlarından hangisi yapar?