logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kültürel Miras Mevzuatı

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet döneminin ilk otuz yılı içerisinde gerçekleştirilen kültürel mirası koruma çalışmaları arasında yer almaz?

Soru 2:

I. 1973 yılında 1710 sayılı yasanın ‘sit’ tanımını getirmesi II. Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesinde, ‘Tespit ve Tescil’ ve ‘Koruma Planlaması’ birimlerinin kurulması III. 1980’li yıllardan sonra, belgeleme çalışmalarına ağırlık verilmesi Yukarıdkailerden hangisi/hangileri Cumhuriyet döneminin belli zaman dilimleri arasındaki korumaya, mevzuata ve uygulamaya yönelik gelişme ve değişimler olduğunu gösterir?

Soru 3:

I. En önemli arkeolojik çalışmasının 21 lahtin ortaya çıkarıldığı Sayda (Sidon, Lübnan) kral mezarlığı kazıları olması II. Ünlü İskender Lahdinin bulunmasının uluslararası ün kazandırması III. Fransız bir araştırmacı ile beraber “Sayda Kral Mezarlığı” adlı kitap yazması Yukarıdaki özelikler kime aittir?

Soru 4:

Türkiye’nin benimsediği belgeler arasında yer alan “Dünya Kültür ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi”ne bağlı olarak düzenlenen ve 7 Ekim 1988 gün ve 88/13151 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla kabul edilen belge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Orta Çağ’da en çok hangi yapı türü gelişmiştir?

Soru 6:

Cumhuriyetin ilk yıllarında ilk onarılan yapı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Belli bir yapı türünün az rastlanan örneği olması, sadece bir coğrafi ya da kültürel bölgeye özgü olması, yapıldığı dönemden günümüze kadar yaşamını sürdürebilen az sayıda yapı arasında olması hangi değer ile tanımlanır?

Soru 8:

I- Yeşil Cami II- Ulu Cami III- Muradiye Cemisi Yukarıda verilen eserlerden hangisi ya da hangileri Bursa 1855 depreminde hasar görüp Leon Parvillé tarafından restore edilmiştir?

Soru 9:

Aşağıdaki değerlerden hangisi kültür varlıklarının ekonomik değeri ile yakından ilişkilidir?

Soru 10:

1375 yılında Roma'ya gelerek tarihi yapıları çizen kimdir?

Soru 11:

"1929 yılına kadar süren yavaş gelişmeyi, .........................., Roma şehrini 20. yüzyıla uygun olarak geliştirmek düşüncesiyle hızlandırarak antik Roma’nın pek çok yapısının yok olmasına neden olmuştur." Yukarıda verilen bilgiyi aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlamaktadır?

Soru 12:

Aşağıdaki Osmanlı İmparatorluğunun vakıf ile ilgili yaklaşımlarından hangisi diğerlerinden farklıdır?

Soru 13:

17. yüzyıl sonlarında sanatta etkili olan politik gelişmelerden biri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi İmparatorlukta ‘obje’ saklamak için sürekli olarak tahsis edilen ilk mekânlardan biridir?

Soru 15:

Kültür varlıkları ve bu varlıkların korunmasına yönelik yaklaşım ve programların kurallara bağlanması hangi yüzyılda başlamıştır?

Soru 16:

Şimdiki adı Mimar Sinan Üniversitesi olan ve 1882 yılında kurulan İmparatorluğun ilk tasarım ve güzel sanatlar okulu hangisidir?

Soru 17:

1964 yılında kabul edilen "Anıtların Korunması ve Restorasyonu için Uluslarası Tüzük" hangi kentte imzalanmıştır?

Soru 18:

I. Tarihsel değer II. Çevresel değer III. Mimari değer Yukarıdaki değerlerden hangisi ya da hangileri Kültür Varlıklarının Değerleri arasında sayılmaktadır?

Soru 19:

Cumhuriyetin ilk yıllarında onarılan ilk yapı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Seçeneklerden hangisi  turizm / kültürel miras / koruma arasındaki olumlu ilişkiler arasında söz edebileceğimiz bir durumdur?