logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kültürel Miras Mevzuatı

Soru 1:

1959 yılında Roma’da kurulan, taşınır ve taşınmaz mirasın korunmasıyla ilgili eğitim veren ve uzmanlarıyla uygulama yapan bir kuruluşun kısaltması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

‘Kültürel Amaçlı’ korumayı öngören ilk savunu olarak nitelendirilen, İdeal şehri tanımlarken; “eğer yerleşmede bir Roma yapı kalıntısı bulunuyorsa korunmalıdır” görüşü kime aittir?

Soru 3:

Yapının türü, mimari üslubu, yapıldığı dönem, tasarımcısı ve içinde bulunduğu bölge gibi değişik belirleyicilere bağlı olarak oluşan değer hangisidir?

Soru 4:

‘Mimarlık Hakkında On Kitap’ kimin eseridir?

Soru 5:

ICOMOS ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

Osmanlı Devleti'nde kültür varlıkları ve bu varlıkların korunmasına yönelik yaklaşım ve programların kurallara bağlanması ilk kez ne zaman gerçekleşir?

Soru 7:

Ülkemizde bulunan aşağıdaki kültür yapılardan hangisi mitolojik değere sahiptir?

Soru 8:

Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme ne zaman kabul edilmiştir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi 133. maddesi, özellikle cami, mescit ve türbe gibi İslami yapılar başta olmak üzere, kentin önemli yapılarını tahrip eden veya yıkanların cezalandırılacağını belirten ilk dolaylı düzenlemedir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi 1939 yılında İtalya’da çıkarılan ‘Artistik ve Tarihi Değeri Olan Varlıkların Korunması’ yasasının kapsamı dışında kalır?

Soru 11:

Kurtuluş Savaşının hemen sonunda eski eserler ile ilgili izlenen ilk çaba, Gazi Mustafa Kemal'in buyruğu ile "Müzeler ve Asar-ı Atika Hakkında Talimat" başlığı altında valiliklere gönderilen genelgedir. Bu genelge hangi yılda gönderilmiştir ?

Soru 12:

Yaptığı kazılar ile Osmanlı’da arkeoloji bilincinin oluşmasına katkıda bulunan ve ortaya çıkardığı İskender Lahdi ile uluslararası üne kavuşan kişi kimdir?

Soru 13:

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiş, bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal sitleri dünyaya tanıtma, toplumda söz konusu evrensel mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturma ve çeşitli sebeplerle bozulan, yok olan kültürel ve doğal değerlerin yaşatılması için gerekli işbirliğini sağlama amacıyla kabul edilen sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Vitruvius Akademisi ne zaman kurulmuştur?

Soru 15:

Tarihin başlangıcından günümüze kadar binlerce yıllık uygarlık tarihi içinde insanın doğrudan ya da doğa ile birlikte yarattığı değerler aşağıdaki kavramlardan hangisiyle adlandırılmaktadır?

Soru 16:

Sanayi-i Nefise Mektebi hangi yıl kurulmuştur?

Soru 17:

Seçeneklerden hangisinde verilen kişi, 20.yüzyılda gelişen koruma kuramına daha önce ortaya koyduğu düşünceleriyle önemli katkılar koymuştur?

Soru 18:

Mimarlık, mühendislik, sanat tarihi, eğitim, jeoloji, etnografya, dekorasyon gibi pek çok alanda söz sahibi olan Viollet-le-Duc hangi alanda teorik çalışmalarla tanınmaktadır?

Soru 19:

Rönesans sanat anlayışını asıl dile getiren mimar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Kentlerin tarihsel sürekliliği ve bütünleşik gelişimine ilişkin yeraltı ve yerüstü değerlerinin korunarak geleceğinin tasarlanmasını amaçlayan “kent arkeolojisi” kavramı hangi yüzyılda gelişmiştir?