logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kültürel Miras Mevzuatı

Soru 1:

Taşınır kültür ve tabiat varlıklarından, korunması gerekli olanlarla olmayanların, müzelere alınacaklarla alınmayacakların ayrımına ne ad verilir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Vakıflar Genel Müdürlüğünün en üst seviyede karar organıdır?

Soru 3:

Papa Boniface’nin 1298 yılında Palestrina kentini yerle bir etmesi aşağıdaki yaklaşımlardan hangisine örnek verilebilir?

Soru 4:

Koruma Bölge Kurulları, Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararları çerçevesinde olmak kaydıyla aşağıdakilerden hangisini yapma yetkisine sahiptir ?

Soru 5:

Türkiye'de barış, karşılıklı anlayış ve çağdaş tarih bilincinin gelişmesi amacı ile 1991 yılında 264 aydın tarafından kurulan vakıf aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisinin modern kentsel arkeolojinin başlangıcı olarak kabul edilebileceği söylenir?

Soru 7:

"2762 sayılı Vakıflar Kanunu"na göre aşağıdakilerden hangisi vakıflar kategorilerinden biri değildir?

Soru 8:

Vakıflar Meclisi, merkez ve taşra teşkilatı olmak üzere üç ana birim ile yönetilen kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun Korunması Gerekli Taşınır Kültür ve Tabiat Varlıkları başlıklı üçüncü bölümünün 23. Maddesi'ne göre aşağıdakilerden hangisi yurt içinde alınıp satılabilir?

Soru 10:

1877’de İngiliz “Arts and Crafts” akımının öncüsü kimdir?

Soru 11:

Tarih öncesi ve tarihi devirlere ait, bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal ya ş ama konu olmu ş bilimsel ve kültürel aç ı dan özgün de ğ er ta ş ı yan yer üstünde, yer alt ı nda veya sualt ı ndaki bütün ta ş ı n ı r ve ta ş ı nmaz varl ı klara ne isim verilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi 2863 sayılı Taşınmaz Kültür Varlıkları mevzuatına göre eski eser kavramı yerine kullanılan kavramlardan biri değildir?

Soru 13:

1425’de yolların temizlenmesi için bir örgüt oluşturan, kiliselerle birlikte bazı köprülerin onarımını yapan kimdir?

Soru 14:

I. UNESCO Dünya Kültür Mirası kapsamında bulunan vakıf kültür varlıklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik Genel Müdürlük tarafından yapılan çalışmalar hakkında ilgili birimler ile UNESCO arasında koordinasyonu sağlamak. II. Vakıf kültür varlıklarından oluşan koleksiyonlar oluşturmak. III. Müzelerde değer tespit ve takdir komisyonlarının kurulmasını sağlamak. IV. Vakıflarla ilgili yayın ve tanıtım faaliyetlerini yürütmek, altı ayda bir Vakıflar Dergisini çıkarmak. Yukarıda verilen görev tanımlarından hangileri Dış İlişkiler Daire Başkanlığının görevleri arasındadır?

Soru 15:

Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu’nun 702 sayılı İlke Kararına göre: I. Bu alanlarda, arkeolojik değerlerin sağlıklı ve kapsamlı envanter çalışması yapılacaktır. Bu çalışma sonucunda hazırlanacak olan planlar onaylanmadan parsel ölçeğinde uygulamaya geçilemeyecektir, II. Planlama çalışmaları sırasında alana gelecek işlevlerin uyumuna dikkat edilecek, günümüz koşullarının gerektirdiği altyapı hizmetleri kültür katmanlarına zarar vermeyecek ve toprak kullanımını en alt düzeyde tutacak biçimde ele alınacaktır, III. Bu alanlarda mevcut yıkıntı temeller üzerine, o temellerin ait olduğu eski yapı korunması gerekli kültür varlığı niteliği taşıyorsa, ayrıca içinde bulunduğu sitin tarihsel kimliğinin yeniden canlandırılmasına önemli bir katkı sağlıyorsa yapıya ait eski bilgi, resim, gravür, fotoğraf vb. dokümanlarla, eski yapı yeniden ihya edilebilecektir. Yukarıdakilerden hangisi-hangileri doğrudur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi idaresi doğrudan Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı olan vakıflardır?

Soru 17:

Ören yerlerinin arkeolojik potansiyelini koruyacak şekilde, denetimli olarak ziyarete açmak, tanıtımını sağlamak, mevcut kullanım ve dolaşımdan kaynaklanan sorunlarını çözmek, alanın ihtiyaçlarını çağdaş, teknolojik gelişmelerin gerektirdiği donatılarla gidermek amacıyla her ören yerinin kendi özellikleri göz önüne alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan veya yaptırılan 1/500, 1/200 ve 1/100 ölçekli düzenleme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Tarih öncesi ve tarihi devirlere ait, bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde, yer altında veya sualtındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklara ne ad verilir?

Soru 19:

Aşağıda verilen illerden hangisinde Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü bulunmaktadır?

Soru 20:

- Karayolları Genel Müdürlüğü ana hizmet birimlerinden Sanat Yapıları Dairesi Başkanlığı’na bağlıdır. - 2003 yılında kurulmuştur. - Kültür varlığı olarak tescil edilmiş köprülerin bakım ve onarımlarını yapar. Yukarıda özellikleri verilen kurum aşağıdakilerden hangisidir?