logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kültürel Miras Mevzuatı

Soru 1:

1950 sonrası hem ilke koyan hem de uygulamaya yönelik karar alan ve yasayla oluşturulmuş ilk kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

1939 yılında İtalya’da çıkan Artistik ve Tarihi Değeri Olan Varlıkların Korunması Kanunu kapsamına aşağıdakilerden hangisi girmez ?

Soru 3:

İkinci Dünya Savaşı sonrası tarihi doku ve kentlerin korunması ve yenilenmesi konularının gündeme gelmesiyle önem kazanan antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

İmparatorlukta ‘obje’ saklamak için sürekli olarak tahsis edilen ve 16. yüzyıldan sonra silah deposu olarak kullanılan ilk mekanlardan bir tanesi olarak bilinen yer aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne hem kültürel hem de doğal miras listesine girmiş miras alanıdır?

Soru 6:

Tanzimat Dönemi’nde kurulan ilk nezaret hangisidir?

Soru 7:

Bir taşınmazın kültür varlığı statüsü taşıması için bazı değerlere sahip olması gerekir. Bunlardan tarihsel değerin iki boyutu vardır; birincisi 'eski' olmakla ilgilidir ve kültür varlığının yaşı arttıkça değeri de artar. İkincisi ise; yapı, yerleşme ya da yapı grubunun tarihte önemli bir olaya şahitlik etmek, geçmişte iz bırakmış bir etkinlikle anılmak gibi özelliklere sahip olması ile ilgilidir. Buna göre aşağıda verilen örneklerden hangisi, 'tarihi değer'in ikinci boyutu ile ilgilidir?

Soru 8:

I-Yeni yapılaşmanın esas alındığı ve kısa vadede kâr sağlayabilen yatırımlar, orta ve uzun vadede kullanılmaz ve kârsız bir hale dönebilir. II-Yeni yapılaşma, kültürel ve doğal çevrede geri dönülemez ve onarılamaz tahriplere yol açabilir. III-Yeni mimari, geleneksel konutlarla uyumsuz olabilir veya ölçek olarak onların algılanmasını güçleştirecek boyutlara ulaşabilir. IV-Geleneksel kent dokularının kentin çöküntü alanları olduğu düşünüldüğünde, turizmin bu niteliği korumaya kaynak ayıramayan yapı malik ve kullanıcılarına yeni kaynaklar yaratabilecektir. V-Turizm bozucu ve kirleten etkilerden arındırılmış bir çevrede oluşur ve gelişir. Geleneksel çevre de aynı niteliklere sahip olmak durumundadır. Yukarıda verilen maddelerden hangileri turizm/ kültürel miras/ koruma arasındaki olumsuz ilişkiler bağlamında söz edebileceğimiz durumlardır?

Soru 9:

I- İlke olarak, eski eser devlet malıdır. II- ‘Eski’ kavramı Osmanlı İmparatorluğu öncesi kültürlerin verileri ile sınırlıdır. III- Özellikle taşınır eserler, onu bulanların malıdır. Yukarıda verilen maddelerden hangisi ya da hangileri Asarı Atika Nizamnamesi’nin içeriğinde yer alır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi “somut olmayan kültürel miras” olarak ele alınan alanlardan biri değildir?

Soru 11:

ICOMOS Tüzüğü'nün tanımlar bölümünde "kültürel miras alanlarının daha iyi anlaşılmasını sağlama ve bu konuda kamu bilincini artırma amaçlı etkinlikler" olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Eugene Emmanuel Violletle Duc’un görüşleri arasında yer almaz ?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı İmparatorluğu'nda  müze olarak tahsis edilen ilk mekânlardandır?

Soru 14:

İngiltere'nin, tarihi anıt, çevre ve yerleşmelerin korunup değerlendirilmesi konusunda aşağıdakilerden hangisi söylenemez ?

Soru 15:

Belleğin, belli bir dönemde kesilmeyeceği ve sürekliliği olduğu düşünüldüğünde, bu bellekte yer alan ve hatırlanan bir modern akım temsilcisi yapı ya da kentsel mekanın da ................ değeri taşıdığı açıktır. İfadesine hangisi gelmelidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Silahlı Çatışma Halinde Kültürel Değerlerin Korunması Sözleşmesi olarak bilinen ve korumada uluslararası bağlayıcı yasal süreci başlatan ilk uluslararası resmi nitelikte belgedir?

Soru 17:

Rönesans sanat anlayışını asıl dile getiren mimar kimdir?

Soru 18:

Tarihin başlangıcından günümüze kadar binlerce yıllık uygarlık tarihi içinde insanın doğrudan ya da doğa ile birlikte yarattığı değerler, bugün ‘................’ olarak adlandırılır. İfadesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 19:

“Yapılacak binaların eski eserlere ve arkeolojik sahalara olan mesafeleri” nin hazırlanacak tüzüklerle belirlenmesine ilişkin hükmü, planlama/koruma ilişkisini gündeme getiren ilk düzenleme nedir?

Soru 20:

Bir taşınmazın kültür varlığı niteliği taşıması ve yasal koruma statüsü kazanması için bazı değerlere sahip olması gerekmektedir. Bu değerlerden birisi; "Her yapıt kendine özel, özgün bir tasarım ürünü olduğu için değişik ölçeklerde değer taşırlar. Bu değerin girdileri arasında üstün sanat tarihi değeri taşımak; dönemin mimari üslubunun gelişimini sergilemek; türünün mimari gelişiminde tipolojik gelişim açısından önemli olmak; ünlü bir sanatçı veya mimarla ilişkili olmak; bir sanat üslubunun temsilcisi olmak; üstün nitelikli veya zengin bir cephe düzenine, bezemeye, iç düzene sahip olmak gibi mimari hususlar yer almaktadır. 13. yüzyılda inşa edilen ve süsleme içeriği bağlamında olan Divriği Ulu Camisi, Osmanlı klasik çağlarının başyapıtı olan Edirne-Selimiye Camisi, 19. yüzyıl batılılaşma sürecinin tipik bir örneği olan Beylerbeyi Sarayı önemli referanslar arasındadır." Yukarıda verilen bilgilerde bir taşınmazın hangi değeri özellikle açıklanarak vurgulanmaktadır?