logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kültürel Miras Mevzuatı

Soru 1:

I- Sözleşmeye taraf olan devletler, topraklarında bulunan kültürel ve doğal mirasın saptanması, korunması, sergilenmesi ve gelecek kuşaklara iletilmesinin sağlanması görevini üstlenmiştir. II- Sözleşmeye taraf olan devletler arkeolojik mirasın bir envanterinin çıkarıp ve koruma altına alınacak anıt ve alanların tespitini yapacaktır. III- Sözleşmeye taraf olan devletler, kaynaklarını sonuna kadar kullanarak ve uygun olduğunda özellikle parasal, sanatsal, bilimsel ve teknik alanlarda her türlü uluslararası yardım ve işbirliğini sağlayacaktır. IV- Sözleşmeye taraf olan devletler, arkeolojik mirasın tesadüfen bulunması durumunda bunları resmi makamlara zorunlu olarak bildirerek ve incelemeye sunacaktır. V- Sözleşmeye taraf olan devletler doğal ve kültürel mirasın korunması için bilimsel ve teknik çalışma ve araştırmaları geliştirecektir. Yukarıda verilen maddelerden hangileri Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi kapsamında yer alır?

Soru 2:

Kültürel mirasın korunması bağlamında çağdaş korumanın kuramsal temelleri ne zaman atılmıştır?

Soru 3:

Rönesansın kelime anlamı nedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi 1950 yılından günümüze değin geçen süreç içerisindeki davranışlar, etkinlikler, kamu ve özel girişimin korumaya yönelik programları vb. diğer etkenler ile ilgili değildir ?

Soru 5:

Kültürel Mirasın korunmasında çalışan 'COE' konseyinin açılımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Erişim ve anlama Bağlam ve ortamı Kalıcılık Özgünlük Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Kültürel Miras Alanlarının Sunumu ve Yorumu, ICOMOS Tüzüğünün (2008) ilkeleri arasındadır?

Soru 7:

Restorasyon tüzüğü alanındaki ilk yasal belge hangi ülkede hazırlanmıştır?

Soru 8:

Özellikle 2000’li yıllardan sonra mevzuatta yapılan değişiklikler hangi iki gelişmenin koruma alanında yer almasını sağlamıştır?

Soru 9:

Osmanlı İmparatorluğunun doğrudan eski eserle ilgili ilk yasa düzenlemesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi bir taşınmazın kültür varlığı niteliği taşıması ve yasal koruma statüsü kazanması için taşıması gereken değerlerden değildir?

Soru 11:

Fransa'da 18. yüzyıl sonunda kurulan Anıtlar Komisyonu'nun çalışmalarının kazandırdığı terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi turizm, kültürel miras ve koruma arasındaki olumlu ilişkiye örnek olarak gösterilebilir?

Soru 13:

‘Koruma’ 1950 öncesinde olduğu gibi, 1950 sonrasında da bir üst yapı kurumudur. Korumanın geniş halk kitlelerine yeterince indirilememesi ve benimsenmemesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

“Eğer yerleşmede bir Roma yapı kalıntısı bulunuyorsa korunmalıdır” sözü  ile ilk kültürel amaçlı korumayı gündeme getiren kimdir?

Soru 15:

İmparatorluğun doğrudan eski eserle ilgili ilk yasa düzenlemesi olan 13 Kasım 1869 tarihli nizamnamesi hangisidir?

Soru 16:

1939 yılında İtalya’da çıkan Artistik ve Tarihi Değeri Olan Varlıkların Korunması Kanunu kapsamına aşağıdakilerden hangisi girmez?

Soru 17:

Osmanlı devletinde tarihi eserlerin onarım etkinliklerini yönlendiren en önemli kurum hangisidir?

Soru 18:

Kültürel miras alanlarının yorumlanması ve sunulmasında Nara Belgesindeki (1994) özgünlük temel ilkelerine uyulması değerlendirmesi ICOMOS’un hangi ilkesinde yapılmıştır?

Soru 19:

İtalya birliğinin kurulmasından sonra, hangi yılda çıkarılan yasada, özel kişi ve örgütlerin mülkiyetindeki tarihi anıtlara, kamu yararına el konulmasından bahsedilmektedir?

Soru 20:

Kültürel Öneme Sahip Yerlerin Korunması Amaçlı Avusturalya ICOMOS Tüzüğünün tanımlar bölümünde aşağıdaki kavramlardan hangisi yer almamıştır?