logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kültürel Miras Mevzuatı

Soru 1:

1855’teki depremden hasar gören Bursa’nın ünlü yapılarını onaran mimar kimdir?

Soru 2:

Koruma konusunda 200’den fazla sivil toplum örgütünü, 100 yerel yönetimi ve 35 Avrupa ülkesinden 1000 kişisel üyeyi çatısı altında toplayan örgüt aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Türkiye'nin ilk betonarme yapısı olan Harikzedegan apartmanı hangi değere sahiptir?

Soru 4:

Ayasofya'nın 19. yüzyılda kapsamlı bir onarımını yapan ve Rus Elçiliği binasının çok beğenilmesi üzerine birçok anıtsal yapıya imza atan mimar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Osman Hamdi Bey ve dönemi ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

‘Halk Müzesi’, ‘Milli Anıt’ terimleri hangi ülkede faaliyetlerle ortaya çıkmıştır?

Soru 7:

Ulaşım ve altyapı projeleri öncesinde arkeolojik araştırmaların yapılmasının zorunluluk haline getirilmesi ve planlamanın mirasa en az zarar verecek şekilde yapılması gerekliliğini vurgulayan antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

1964 yılında Kültürel mirasın korunmasında, uluslararası kurumsallaşma ve mevzuat oluşturmanın ilk hareketi olarak aşadaki Tüzüklerden hangisi Hazırlanmıştır?

Soru 9:

Tarihte bir olayın canlı tanığı olan yapının o olayla birlikte anılması, bu yapının hangi değere sahip olduğunu gösterir?

Soru 10:

Osmanlı İmparatorluğunun,  yapı alanında takındıkları tavır ile koruma ve onarım süreciyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

İtalya'da bir çok tipik şehrin korunmasına yönelik hazırlanan yasa hangisidir?

Soru 12:

Gazi Mustafa Kemal'in buyruğu ile 1922'de valiliklere gönderilen genelgeye göre  eski eserlerle ilgili tüm işlemlerin yürütülmesinden sorumlu olan kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıda Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi ile ilgili verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 14:

Romalı Camillo Boito, tarihi yapıların sadece mimari özelliklerine bakılarak değerlendirilmesine karşı çıkmıştır. Gustave Giovanni'ye göre, “hangi devre ait olursa olsun tarihi değeri olan eser” korunmalıdır. ‘Artistik ve Tarihi Değeri Olan Varlıkların Korunması’ yasası 1939 yılında çıkmıştır. Antik Roma’nın büyük bir kısmı modern yerleşme altında kalmıştır. Avrupa'da tarihi çevre korumasına göre bilinçli bir araştırma dönemi gelişimi dahilinde yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Petrark’ın yaptığı işlerden değildir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi 1982 yılında TBMM tarafından bir iç hukuk belgesi haline getirilmiş ve miras alanlarını korumaya yönelik en geniş kapsamlı bir uluslararası sözleşmedir?

Soru 17:

Mimari mirasın korunması, bunun teşviki ve yaygınlaştırılmasını, kültürel ve çevresel planlama politikalarının başlıca unsuru olarak kabul edilmesi gerektiğini ortaya koyan sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Türkiye’de ilk programlı, belli amaçlara yönelik ve kuralları konmuş bir envanter çalışmasının başlangıç yılı olarak kabul edilen yıl aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Türkiye'den hem kültürel hem de doğal miras olarak UNESCO tarafından kabul edilen yer neresidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı İmparatorluğu'nun doğrudan eski eserle ilgili ilk yasa düzenlemesidir?