Kanunun 30. Maddesine göre; kamu kurumu ve kuruluşları, vakıflar, gerçek ve tüzelkişiler satacakları eşya ve terekeler arasında bulunan veya yapacakları müzayedelerdeki satışlara konu olan taşınır kültür ve tabiat varlıkları ile koleksiyonları, önce hangi kuruma haber vermeye ve göstermeye mecburdurlar?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Devlet müzeleri
I. Koruma bölge kurulları tarafından uygun görülen koruma amaçlı imar planlarının plan hükümleri çerçevesinde uygulanmasını denetlemek. II. Taşınmaz kültür varlıklarında yapılacak olan tadilat ve tamirat uygulamaları öncesinde yapıyı incelemek ve yapılacak onarıma ilişkin koşulların belirtildiği onarım ön izin belgesini düzenlemek. III. Tadilat ve tamirat kapsamında başlanılan onarımlarda esaslı onarım gereğinin saptanması durumunda onarımı durdurarak konuyu belgeleriyle koruma bölge kurulu müdürlüğüne iletmek. Yukarıdakilerden hangileri KUDEB'lerin görevleri arasındadır?
Doğru Cevap: E) I. II. ve III.
Günümüzde Mimar Sinan Üniversitesi olarak bilinen ve 1882 yılında kurulan Osmanlı imparatorluğunun ilk tasarım ve güzel sanatlar okulu olan Sanay-i Nefise Mektebinin kurucusu kimdir?
Doğru Cevap: D) Osman Hamdi Bey
Korunması gerekli taşınır kültür ve tabiat varlıklarından, müzelere alınanların müze envanter defterine kaydı ile müzelere alınmayanların belge ve envanter listelerinin birer nüshasının müze dosyalarında muhafaza edilmesi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Tescil
I. Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve restorasyonu ile ilgili işlerde uygulanacak ilkeleri belirlemek, II. Gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetindeki taşınır vakıf kültür varlıklarını gerektiğinde satın almak, III.Koruma bölge kurulları arasında gerekli koordinasyonu sağlamak, Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulunun görevlerinden birisi değildir?
Doğru Cevap: B) Yalnız II
Aşağıdakilerden hangisi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasasıdır?
Doğru Cevap: B) 2863
Aşağıdakilerden hangisi 1. derece arkeolojik bir sit alanı içerisinde yapılamaz?
Doğru Cevap: E) Mermer ocağı çalışmaları
Aşağıdakilerden hangisi “Dünya Miras Listesi’nde yer alan kültürel varlıklarımızdan biri değildir ?
Doğru Cevap: C) Antalya Aspendos Antik Tiyatrosu
"Araştırma, Sondaj, Kazı ve Define Arama" başlığındaki kanuna göre aşağıdakilerden hangisine araştırma, kazı ve sondaj izni verilmez?
Doğru Cevap: D) Türkiye'deki elçilik ve konsolosluklar mensuplarına
Kültür varlıklarının basit onarımı hangi durumlarda uygulanmaktadır?
Doğru Cevap: A) Yapının yaşamının uzatılması ve onu kullanan kişilerin gereksinme duyduğu çağdaş yaşam ve konfor koşullarının sağlanması durumunda
Kültür ve Turizm Bakanlığınca kabul edilen haklı bir sebep gösterilmeden, ruhsatname tarihinden itibaren, en çok kaç ay içinde başlanılmayan araştırma, kazı ve sondajlara ait izin ve ruhsatnameler, hükümsüz sayılır?
Doğru Cevap: D) 6
Aşağıdakilerden hangisi Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı daire başkanlıklarından birisi değildir?
Doğru Cevap: D) Konservasyonlar
2008 yılında çıkan Başbakanlık Genelgesi ile yurt dışındaki kültür varlıklarımızın restorasyonu ile ilgili olarak yürütülecek çalışmalarda, strateji geliştirme, restorasyon faaliyetlerini yönlendirme kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlama görevi aşağıdakilerden hangisine verilmiştir?
Doğru Cevap: B) Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA)
Devlet müzelerine alınması gerekli görülmeyen taşınır kültür varlıklarının ticareti için alınan ruhsatname kaç yıl geçerlidir?
Doğru Cevap: A) 3
Genel Müdürlük Vakıf Kayıtları Arşivinde bulunan vakfiye, ferman, berat, hüccet ve benzeri belgelerin çevirilerini yapmak, sınıflandırmak ve arşivlemek aşağıdakilerden hangisinin görevlerinden biridir?
Doğru Cevap: E) Kültür ve Tescil Daire Başkanlığı
Aşağıdakilerden hangisi Vakıflar Müdürlüğü'nün sorumluluğunda olan yapılara örnektir?
Doğru Cevap: A) Yeşil Türbe
Müze, özel müze ve koleksiyonculukla ilgili olan 26. Maddede, 2863 sayılı Kanunun kapsamına giren kültür ve tabiat varlıklarına ait müzelerin kurulması ve geliştirilmesini hangi bakanlığın görevleri arasındadır ?
Doğru Cevap: D) Kültür ve Turizm Bakanlığı
1864 yılında yayınlanan ve ana amaçları arasında yangınların önlenmesi bulunan yönetmelik aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Turuk ve Ebniye Nizamnamesi
Ülkemizin doğal, tarihsel ve kültürel varlıklarını korumak amacıyla 1990 yılında kurulan vakıf aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL)
27 Ocak 1992 tarihinde yürürlüğe giren 480 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir teşkilat olarak kurulmuştur. 28 Mayıs 1999 tarihinde Başbakanlığa bağlanmıştır. Kurum şu anda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlıdır. 2008 yılında çıkan Başbakanlık Genelgesi ile yurt dışındaki kültür varlıklarımızın restorasyonu ile ilgili olarak yürütülecek çalışmalarda, strateji geliştirme, restorasyon faaliyetlerini yönlendirme kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlama görevi kuruma aittir. Yukarıda bilgisi verilen kurum aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı