logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kültürel Miras Mevzuatı

Soru 1:

32. Maddede yer alan; Yurt içinde korunması gerekli taşınır kültür ve tabiat varlıkları yurt dışına çıkarılamaz. Ancak, milli çıkarlarımız dikkate alınarak, bunların hertürlü hasar, zarar, tehdit veya tecavüz ihtimaline karşı, gideceği ülke makamlarından teminat almak ve sigortalanmak şartı ile, yurt dışında geçici olarak sergilendikten sonra geri getirilmelerine aşağıdakilerden hangisi karar verir?

Soru 2:

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası hangi tarihte yürürlüğe girmiştir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi taşınmaz kültür varlıkları için örnek gösterilemez?

Soru 4:

2863 sayılı yasanın 4. Maddesine göre bulunan herhangi bir kültür ve doğal varlığa ait ihbarı alan amir en geç kaç gün içinde Bakanlığa bildirmekle yükümlüdür?

Soru 5:

Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli uygarlıkların ürünü olup, topografik olarak tanımlanabilecek derecede yeterince belirgin ve mütecanis özelliklere sahip, aynı zamanda tarihsel, arkeolojik, sanatsal, bilimsel, sosyal veya teknik bakımlardan dikkate değer, kısmen inşa edilmiş, kültür varlıkları ile tabiat varlıklarının birleştiği alanlara ne ad verilir?

Soru 6:

Türk askeri tarihini ilgilendiren her türlü silah ve malzemenin bulundukları veya ihbar edildikleri yerde, tarihi niteliklerinin araştırılması, incelenmesi ve değerlendirilmesi hangi kurum tarafından yapılır?

Soru 7:

Cumhuriyet tarihinin ilk “Vakıflar Kanunu”  hangi yıl çıkarılmıştır?

Soru 8:

Aşağıda verilenlerden hangisi sondaj veya kazıda uyulması gereken esaslar arasında yer almaz?

Soru 9:

Kültür varlıkları yasanın 18. maddesine göre, kültür varlıklarının onarımına başlanması için gruplandırılmaları gerekmektedir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi 1. grup içinde yer almaz?

Soru 10:

Ünlü Fransız mimar ve kuramcı Viollet-le-Duc’ün asistanı Leon Parvillé 1855’teki depremden hasar gören Bursa’nın hangi ünlü yapılarını onarmamıştır?

Soru 11:

Yapının türü, mimari üslubu, yapıldığı dönem, tasarımcısı ve içinde bulunduğu bölge gibi değişik belirleyicilere bağlı olarak oluşan değer hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi kültür varlıkları yasasının 6. maddesine eklenen niteliklerden biri değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Sanat Eserleri ve Yapı İşleri Daire Başkanlığının görevlerinden biridir ?

Soru 14:

Vakıflar Meclisi, Genel Müdürlüğün en üst seviyedeki karar organıdır. Aşağıdakilerden hangisi meclisin kültür varlıkları ile ilgili görevlerinden biri değildir?

Soru 15:

Taşınır nitelikteki kültür ve tabiat varlıklarının tasnif, tescil ve müzelere alınma usul ve esasları 2863 sayılı kanunun kaçıncı maddesinde düzenlenmiştir?

Soru 16:

“Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli uygarlıkların ürünü olup, topografik olarak tanımlanabilecek derecede yeterince belirgin ve mütecanis özelliklere sahip, aynı zamanda tarihsel, arkeolojik, sanatsal, bilimsel, sosyal veya teknik bakımlardan dikkate değer, kısmen inşa edilmiş, kültür varlıkları ile tabiat varlıklarının birleştiği alanlardır.” tanımı aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?

Soru 17:

Aşağıda verilen önemli isimlerden hangisinin 'Hangi devre ait olursa olsun tarihi değeri olan eser korunmalıdır' yaklaşımı, koruma kavramının ilk ve önemli belgelerinden olan 'Carta Del Restauro,1931 (İtalya Restorasyon Tüzüğü)'nün kurallarının saptanmasında etkili olmuştur?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan yapılar arasında yer almaz?

Soru 19:

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kaç yılında kabul edilmiştir ?

Soru 20:

Kültür varlıklarının korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alma, aldırma ve bunların her türlü denetimini yapma veya kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler ve valiliklere yaptırma aşağıdakilerden hangisinin görevidir?