logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Ortaçağdan Günümüze Anadolu Uygarlıkları

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi, hendek, ön duvar ve asıl duvar olmak üzere üç bölümden oluşan İstanbul (Konstantinopolis) surlarını yaptıran Bizans imparatorunun adıdır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Selçuklu Sultanları tarafından himaye edilen sanatçı ve bilim insanlarından biri değildir ?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Klasik Dönem Askeri mimarisinin örneklerindendir?

Soru 4:

Erken Osmanlı Dönemi çini sanatının en önemli örneklerini sergileyen eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Levni ve Buhari hangi sanat dalının öne çıkan sanatçılarıdır?

Soru 6:

Abdülmecit döneminde nitelikli devlet yapıları ile imara açılan en önemli bölge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

I. Germiyanoğulları Beyliği’nde yetişmiştir, II. Osmanlı Devleti’nin ilk hekimbaşısı olarak bilinen Sultan Çelebi Mehmed’in özel hekimidir, III. Nizâmî’nin yazdığı Hüsrev ü Şîrîn adlı mesneviyi Osmanlı Sultanı II. Murad adına aynı isimle Türkçeye çevirmiş ve Türkçe Hâr-nâme adlı bir de mesnevi yazmıştır. Yukarıdaki bahsedilen bilgiler kime aittir?

Soru 8:

Anadolu'da Oğuz Türkçesinin gelişmesine neden olan beylik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Birbirine paralel kemer sıraları arasında kalan üstü örtülü geniş meka^n birimlerine ne denilmektedir?

Soru 10:

I. İkinci Mehmed-1453. II. Birinci Mehmed-1451. III. Yıldırım Beyazıd-1454. IV. İkinci Murad-1453. V. Birinci Mehmed-1443. Yukarıdakilerden hangisinde, Konstantinopolis'i ele geçiren Osmanlı padişahı ve fetih tarihi doğru verilmiştir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisinin 1271-1272 yılında darülhadis olarak yaptırdığı Sivas C¸if­te Minareli Medresesi’nin günümüze sadece giriş cephesi gelebilmiştir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Geç Osmanlı Dönemi’nin asker kökenli ünlü ressamlarından değildir?

Soru 13:

Sanat Tarihinde ilkel toplumların sanatını ve kültürünü nitelemek için kullanılan bu kavramı Batı etkisindeki Osmanlı resim sanatı için ilk kez Fransız yazar Rene Huyghe kullanmıştır. Yukarıda özellikleri verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Selçukluların büyük divanında bulunan ve toprak hukuku ile ilgili olarak hâs ve iktâlarla ilgili işlemleri yapan dairenin hazırladığı, Sultanın verdiği  imtiyazları bildiren fermana nedenir?

Soru 15:

I. Konstantinos döneminde toplanılan ilk ekümenik konsil, hangi tarihte ve nerede toplanmıştır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi, Geç Bizans döneminde, sarı ve hardal sarısı renklerde, daha geç örneklerinde ise yeşil renkte sır kullanılmış olan, karakteristik olarak kabın iç yüzeyinde merkezde iç içe konsantrik dairelerden oluşan bezemenin yer aldığı seramik üretim grubuna verilen isimdir?

Soru 17:

Topkapı Sarayı'nın hangi bölümünü Mimar Sinan inşa etmiştir?

Soru 18:

I) I. Romanos Lekopenos tarafından 920'de inşa edilmiştir, II) Kapalı Yunan Haçı Planlı bir kilisedir, III) Konstantinopolis'de inşa ettirilmiştir, Yukarıdaki bilgiler hangi yapıya aittir?

Soru 19:

I. İstanbul Haseki Hürrem Sultan Külliyesi II. İstanbul Şehzade Mehmet Külliyesi III. İstanbul Süleymaniye Külliyesi IV. İstanbul Aksaray Muratpaşa Külliyesi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Klasik Osmanlı Dönemi Mimarilerindendir?

Soru 20:

1333 tarihli, Osmanlı’dan günümüze gelen ve inşa tarihi bilinen ilk cami hangisidir?