logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Ortaçağdan Günümüze Anadolu Uygarlıkları

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi, Bizans altın sikke birimine verilen isimdir?

Soru 2:

Geç Bizans Döneminde; aşağıda belirtilen hangi tiplerde dini yapılar görülmektedir ? I-) Dehlizli Tip II-) Kapalı Yunan Haçı Planlı III-) Tek Nefli IV-) Yonca Planlı V-) Lydia Tipi

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi, bilinen en erken tarihli avlu ve kapalı bölümden oluşan Selçuklu kervansarayının ismidir?

Soru 4:

Bazilikaların bir tipi Karadağ (Binbir kilise) ve Karaman gibi özellikle Orta Anadolu çevresinde çok yaygın olarak inşa edilmiştir. Genellikle küçük boyutlu olan bu yapıların apsisleri içten ve dıştan at nalı biçimindedir. Anadolu’da bu gruba en iyi örnek Binbirkilise, 1. No.lu bazilikadır. Bu bazilikalara ne ad verilir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi, başkent Konstantinopolis’te “Tekfur Sarayı” olarak bilinen sarayın yaptırıldığı dönemin adıdır?

Soru 6:

Orta Bizans Döneminde; hangi tekniğin kullanımı seramikler üzerinde serbest elle yapılan zengin dekorların görülmesine neden olmuştur ?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi, geç Bizans dönemi tarihçesi ile ilgili doğru bilgiler içermektedir?

Soru 8:

Anadolu Selçuklularının ilk kadın dayanışma örgütü olan Anadolu Bacıları teşkilatını kuran kişi aşağıdaki hangi şıkta belirtilmiştir ?

Soru 9:

I. Artuklular tarafından inşa edilmiştir, II. 1154-1175 yılları arasına tarihlendirilmektedir, III. Dicle nehri üzerine inşa edilmiştir, IV. Köprünün uzunluğu 100 metreyi aşmaktadır, Yukarıda sıralanan özellikler hangi yapıya aittir?

Soru 10:

Haçlı ordusu, 1396 yılında kim tarafından Nikopolis’teki Niğbolu savaşı’nda yenilgiye uğratıldı?

Soru 11:

I. Yunanistan’daki Selanik kentinde inşa edilmiştir, II. Palaiologoslar Dönemi’ne ait bir kilisedir, III. 1312 ve 1315 yılları arasında Patrik Niphon tarafından kurulmuştur, IV. Geç Bizans Dönemi’nin güzel bir örneği olan kilise, dört sütunlu yunan haçı planlıdır. Yukarıda sıralanan özellikler hangi yapıyı tanımlamaktadır?

Soru 12:

I. Beş metre uzunluğundadır, II. Deriden yapılmış, uzun ve dar bir forma sahiptir, III. Hem İmparator hem de İmparatoriçeler tarafından giyilir, IV. Roma konsüllerinin giydiği toga ya da trabea'dan geliştirilmiş oldukları bilinir. Yukarıdaki tanımlanan özellikler hangi giyisi parçasını tanımlamaktadır?

Soru 13:

Bizans İmparatorluğunda; başkent Konstantinopolis’te, on birinci yüzyıl sonuyla on ikinci yüzyılda, Bizanslı mimarların en önemli eserleri hakkında fikir verecek kaç önemli yapı vardır ?

Soru 14:

Hangi Bizans döneminde fildişi ve tekstil el sanatları örneklerine neredeyse hiç rastlanmaz ?

Soru 15:

I. Orhan Bey. II. Birinci Murad. III. Osman Gazi. IV. İkinci Murad. V. Yıldırım Beyazıd. Yukarıdakilerden hangisinde, 1362’de Konstantinopolis’in kuzeybatısındaki Edirne’yi ele geçiren ve Osmanlı Devleti’nin yeni başkenti yapan Osmanlı padişahı doğru verilmiştir?

Soru 16:

Bazilikanın bölümlerinden birisi olan ve alt katta yer alan mezar odalarını tanımlayan kelime aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Avrupalılar hangi sultan döneminden itibaren Anadolu’yu Türkiye adıyla adlandırmışlardır ?

Soru 18:

Orta Bizans Dönemine damgasını vurmuş Kapalı Yunan Haçı Planlı kiliselerden tarihi bilinen en eski yapı hangisidir?

Soru 19:

Geç Bizans Dönemi el sanatlarından sikkelerle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 20:

Palailogoslar Rönesansı da denen dönem ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?