logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Ortaçağdan Günümüze Anadolu Uygarlıkları

Soru 1:

Ciltli kitapların arka kapaklarının uzantısı olan, katlanarak diğer kapağın altına sokulabilen, kitabın sayfalarını korumaya yarayan parçalara ne denilmektedir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi, Konstantinopolis’te “Bozdoğan Kemeri” olarak bilinen su kemerini yaptıran Bizans imparatorunun adıdır?

Soru 3:

1164 yılında İspanya’da doğan, pek çok İslam kültür merkezini dolaştıktan sonra geldiği Konya’da 1223 yılına kadar kalan, Vahdet-î Vücud anlayışını en yüksek seviyesine ulaştıran büyük tasavvuf alimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi, Anadolu’da tarihi bilinen en erken Ahşap Örtülü (Helenistik) Bazilika grubuna giren mimari eserin ismidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Selçuklu dönemi ahşap sanatında uygulanan tekniklerden birisi değildir?

Soru 6:

Geç Bizans olarak bilinen dönem hangi yıl sona ermiştir?

Soru 7:

I. Malazgirt Savaşının yapılması II. Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurulması III. Dördüncü Romanos Diogenes'in tahta çıkması IV. Abbasi Halifeliğinin son bulması Yukarıdaki tarihi olayların kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 8:

Seramik üzerine sürülen astarın kuruduktan sonra ince uçlu bir alet ile kazınması suretiyle desenlerin çizilmesi ve tekrar fırınlanması tekniğine ne ad verilir?

Soru 9:

Bizans İmparatorluğunda sürekli savaşlarla yıpranan askeri düzenin ve devlet idaresinin iyileştirilmesi için 7. yüzyılda hangi teşkilat kurulmuştur ?

Soru 10:

Diyarbakır Artuklu hükümdarı Melik Nâsiruddîn Mahmud’un isteği üzerine, 1206 yılında geometri ve teknik aletleri konu alan, kısaca otomata adıyla bilinen kitabın yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Geç Bizans Dönemi ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 12:

1204 Latin istilası sırasında Konstantinopolis’ten götürülmüş taç, küpe, bilezik gibi süs eşyalarında hangi teknik kullanılmıştır?

Soru 13:

Bizans İmparatorluğunun son imparatoru aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Anadolu Selçuklu Dönemi mimarisinde kullanılan ve taş ve tuğla gibi kargir malzemelerle örülerek inşa edilen taşıyıcı ayaklara ne ad verilir?

Soru 15:

Bir dinin törenlerine ve tapınma biçimine ilişkin kuralların tümüne ne ad verilir?

Soru 16:

Anadolu Selçuklularının bilinen en erken tarihli kitap cildi, 1154 tarihli Sultan I. Mesud Dönemi’nde yapılmış bir yazma esere aittir. Bu yazma eserin adı aşağıdaki hangi şıkta belirtilmiştir ?

Soru 17:

1080-1178  yılları arasında Sıvas ve çevresinde kurulan Türk beyliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdaki şıklardan hangisinde 10-12. yüzyıl arasındaki önemli tekstil üretim merkezleri doğru olarak verilmiştir?

Soru 19:

Geç Bizans Döneminde aşağıdaki  objelerden hangisine neredeyse hiç rastlanmamaktadır?

Soru 20:

Kapalı Yunan Haçı Planlı Kiliselerde kullanılan bir kubbeyi taşıyan kemerler ile kubbe kaidesinin arasını kapatan ve kare bir plandan kubbenin dairesel kaidesine geçmeyi sağlayan küresel üçgene ne ad verilmiştir?