logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Ortaçağdan Günümüze Anadolu Uygarlıkları

Soru 1:

Erken Bizans döneminde; değişik çap ve formda (daire, kare, dikdörtgen, haç, balık, vb.) diskler olup, birden fazla cam kandili taşıyan eserlere verilen isim aşağıdaki hangi şıkta belirtilmiştir ?

Soru 2:

Andronikos döneminde 1300 yılından sonra görülmeye başlayan ve yaklaşık 50 yıl tedavülde kalan gümüş sikkenin hyperpyron'a göre oranı nedir?

Soru 3:

I. “Portico facade” düzenlemesinin günümüze gelen Palaiologoslar döneminin tek örneği Konstantinopolis kent surlarına bakan yapıdır, II. Bu yapı VIII. Mikhael Palaiologos’un oğlu olan Porphyrogennetos’un sarayı olarak bilinir. III. Üç katlı dikdörtgen yapının inşa tarihi 1261- 1291 yılları arasında olmalıdır. Yukarıda sıralanan özellikler hangi yapıyı tanımlamaktadır?

Soru 4:

I. Efes'ın güneybatısındaki kütüphane. II. Hagia Sophia’nın güneydoğudaki çatı örtülü kapalı girişi. III. Priene savunma kalesi. IV. Milet antik tiyatro. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri, 1204-1261 yılları arasında Latin hükümdarlığının başkent Konstantinopolis’te yaptırdığı eserlerdendir?

Soru 5:

Saray atölyelerinde üretilen yazmada on dört tam sayfa Tevrat konulu sahne yer alır. Figür üslubu, dengeli kompozisyon klasik dönemin ideal güzelliğini yansıtırken altın yaldız kullanımı ve alegoriler Bizans resim sanatının imzasını taşır. Yukarıda özellikleri açıklanan Makedonya Rönesansı el yazması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi seramik yapım aşamaları arasında yer almamaktadır?

Soru 7:

İznik’te 1204 yılında  İznik İmparatorluğu kurucusu ve Roma hükümdarı olarak aşağıdakilerden hangisi taç giymiştir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi, Palaiologos ailesinin hükümranlığının görüldüğü zaman dilimidir?

Soru 9:

Anadolu Selçukluları Dönemi'nde Türkçe yazılmış çok az eser bulunmaktadır. Bu dönemde Türkçe yazıldığı bilinen ilk şiir “olısar”, kim tarafından redif­li gazel olarak kaleme alınmıştır ?

Soru 10:

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bazilikanın bölümlerinden olan "Templon"un tanımı doğru verilmiştir?

Soru 11:

Erken Hıristiyanlık ve Bizans Dönemi’nde bazilika genel olarak hangi anlamda kullanılmıştır ?

Soru 12:

Her beyti başlı başına kafiyeli ve başından sonuna kadar aynı vezinde olan manzumelere ne ad verilir?

Soru 13:

Geç Bizans Döneminde görülen Mistra tipi yapılar kaç katlıdır ?

Soru 14:

Bugünkü bilgilerimiz ışığında, Anadolu’da yazıldığı bilinen günümüze gelebil­miş ilk eser olan Farsça Keşfu’l-Akabe'nin yazarı kimdir?

Soru 15:

Aşağıdaki köprülerden hangisi Artuklulara ait değildir?

Soru 16:

Her beytin sonunda kafiyeden sonra tekrarlanan ek ve kelimelere redif, klasik doğu şiirinin konularını aşk, tasavvuf, tabiat ve hayat felsefelerinden alan nazım biçimine gazel, gazellerin her beytinin sonunda kafiyeden sonra tekrarlanan ek ve kelimeleri bulunanlarına ne ad verilir?

Soru 17:

Erken Hristiyanlık ve Bizans Dönemi'nde Bazalika'nın bölümlerinden olan Bema'nın açıklaması aşağıdaki hangi şıkta belirtilmiştir ?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi, 13. yüzyılın başına tarihlenen, Konstantinopolis H. Sophia’nın güney galerisinde görülen, merkezde dünyevi görünüşlü İsa’nın olduğu ve duyguların dışa vurumu oldukça etkileyici Vaftizci Yahya’nın sahnede yer aldığı tasvirlerin geçtiği konuya verilen isimdir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi, Roma’da ilk Hristiyanların içinde toplandıkları ve tapındıkları yeraltı mezarlarına verilen isimdir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi, başı ve omuzlardan itibaren tüm vücudu örten bol giysiye verilen isimdir?