logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Ortaçağdan Günümüze Anadolu Uygarlıkları

Soru 1:

Hangisi mezar yapı tarzlarından biridir?

Soru 2:

İpekli ve havsız kadife kumaşlara Selçuklu döneminde ne ad verilmektedir?

Soru 3:

İnce ve zarif, sarı ve hardal sarısı renklerde daha geç örneklerinde yeşil renkte sır kullanılan, karakteristik olarak kabın iç yüzeyinde merkezde iç içe konsantrik dairelerden oluşan bezemelerin yer aldığı üretim grubu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi, Orta Bizans Döneminde Kapalı Yunan Haçı Planlı kiliselerden tarihi bilinilen en eski mimari eserin ismidir?

Soru 5:

İkonaklazma dönemi ne zaman sona ermiştir?

Soru 6:

Dört makaleden oluşan , Anadolu’da yazılmış en erken tarihli kaynak olduğu  kabul edilen, Kayserili İbnü’l Kemal’in yazdığı ve  Anadolu’da yazıldığı bilinen günümüze kadar gelebilmiş   tek nüshası İstanbul da bulunan bu ilk eser  aşağıdakilerden hangisi olabilir?

Soru 7:

Nikaia İmparatorluğu başkent Konstantinoplis’i Latinlerin elinden alarak, Bizans imparatorluğunu hangi tarihte yeniden kurmuştur?

Soru 8:

I. 1261-Laskaris Hanedanlığı. II. 1204-Latin İstilası. III. 1453-İstanbulun fethi. IV. 1259-Andaval Savaşı. V. 1310-Osmanlı Savaşı Yukarıdakilerden hangisi, Bizans İmparatorluğunun sanatsal açıdan yağmalandığı bir dönemdir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi, Geç Bizans Döneminde, başkent Konstantinopolis’te, Kapalı Yunan Haçı Plan tipinin tek temsilcisi olan mimari eserin ismidir?

Soru 10:

Seramikte astar üzerine bakır renkli boya ile bezemeler yapıldıktan sonra seramiğin yüzeyi açık yeşil, sarı ya da şeffaf sırla kaplandığı tekniğe ne ad verilir?

Soru 11:

Hristiyanlığın henüz resmen kabul edilmediği yıllarda, bu inanca sahip olan insanların, hem ibadetlerini yerine getirmek, hem de Hristiyanlarca kutsal sayılan kişileri öldükten sonra buraya gömmek amacıyla kentin altında oluşturulan mekanlar ve mekanları birbirine bağlayan koridorlardan oluşan yapılara ne ad verilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Sasaniler ile yapılan barış sözleşmesi ile Bizans uygarlığının hakim olduğu bölgelerden biri değildir ?

Soru 13:

Orta Bizans Döneminde üretilen kumaşlarda görülen insan başlı, aslan gövdeli mitolojik yaratık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Yaklaşık 610 ve 850 yılları arasındaki dönem olan; Bizans sanatının ve özellikle de mimarisinin gelişimi hakkında çok az şey bilindiği döneme verilen isim aşağıdaki hangi şıkta belirtilmiştir ?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Anadolu Selçuklu Dönemi mimari eserlerinden olan saray, köşk ve kasırlar ile ilgili doğru bilgiler içermektedir?

Soru 16:

Geç Bizans Dönemi el sanatları ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alâeddin Keykubad Dönemi’nden günümüze ulaşabilmiş minyatürlü yazma eserin ismidir?

Soru 18:

I. Mücevher, tütsü kutusu ya da kiliselerde saklama kabı olarak yapılmışlardır, II. Yuvarlak, Kare ya da dikdörtgen şeklinde olabilirler, III. Kutuların üzerlerinde mitolojik konular, Tevrat ya da İncil'den konular yer alabilir, IV. Üzerlerinde dini konular olanlar Röliker işleviyle de kullanılmışlardır. Yukarıda sıralanan özellikler fildişinden yapılmış hangi eseri tanımlamaktadır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi, tamamen İslam seramiği olup Bizanslı ustalarca taklidi yapılan, astar üzerine bakır renkli boya ile bezemeler yapıldıktan sonra seramik yüzeyin açık yeşil, sarı ya da şeffaf sırla kaplamasına verilen isimdir?

Soru 20:

Büyük Selçukluların inşa ettirdikleri,  Anadolu Türk döneminin en erken tarihli cami yapıları  aşağıdakilerden hangisidir?