logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Arkeolojik Alan Yönetimi

Soru 1:

Kentsel korumada önemli bir dönüm noktası olan, Amsterdam’da düzenlenen Avrupa Mimari Mirası Kongresinde resmî olarak ilan edilen “Avrupa Mimari Mirası Tüzüğü” hangi yılda imzalanmıştır?

Soru 2:

Arkeolojik sit alanları 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası’na göre kaç grupta derecelendirilmiştir?

Soru 3:

Planlama Politika Rehberi Not 16: Arkeoloji ve Planlama" Rehberi'nin tanımladığı üç aşama kent arkeolojisi çalışmalarında benimsenen bir yöntem olarak ortaya çıkmaktadır. Bu rehbere göre süreç kaç aşamadan oluşur?

Soru 4:

Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından "kültürel ve doğal kaynakları ve bu bağlamda yaban hayatı ve evcil hayvanları içeren, tarihi bir olay ve bir etkinlikle birlikte olan ya da çeşitli kültürel ve estetik değerler sergileyen coğrafi alanlar" olarak tanımlan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

2863 sayılı ‘Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası’na göre; aşağıdakilerden hangisi bir kültür varlığıdır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi arkeolojik alanlar ve bu alanlarda bulunan kültür varlıklarının sahip olduğu değerlerden biri değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi kültür varlığının korunmasına yönelik ilk iki aşamanın adıdır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Kültür Varlıklarının Korunmasına yönelik olarak çıkartılan yasanın adıdır?

Soru 9:

İngiltere Planlama ve Politika Rehberi’nin ilk aşaması nedir?

Soru 10:

Yapının ayakta kalabilmiş mevcut durumunun mimari olarak ifade edilmesine verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Caretta Caretta kaplumbağalarınının yumurtlama bölgesinde yer alan Patara Antik Kenti gibi arkeolojik alanlar nasıl bir sit alanıdır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi " Arkeolojik Alanlardaki Kültür Varlığı" değerini taşıan mimari kalıntının özelliği değildir ?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Kültür ve Turizm Bakanlığı görevleri arasında yer alır? I. Ülkemizdeki kültür varlıklarını bilimsel çalışmalarla ortaya çıkarmak II. Korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarını tespit etmek; bakım ve onarımını yapmak III. Kültür varlıklarının tahribatını ve kaçakçılığı önleyici tedbirler almak IV. Kültür varlıklarının korunması için gerekli önlemleri almak V. Kültür varlıklarının satışını gerçekleştirmek

Soru 14:

Alan yönetim planının son aşaması nedir?

Soru 15:

“….. ……..  halka sunulması, çağdaş toplumların kökenlerinin ve gelişimlerinin anlaşlmasına yardım eden önemli bir yöntemdir. Bu aynı zamanda onun korunması gerekliliğinin anlaşılmasına da yardım eden en iyi araçtır.” Yukarıdaki boşluklara hangi kavramlar getirilmelidir?

Soru 16:

Burra Tüzüğü hangi ülke ICOMOS tarafından oluşturulmuştur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Arkeolojik Mirasın Korunmasına Yönelik Avrupa Sözleşmesi’nin Şartları arasında yer almaz?

Soru 18:

1975 yılında Amsterdam Deklarasyonunda Bütünleşik Koruma kavramına getirilen açılımlar arasında aşağıdakilerden hangisi bulunmamaktadır?

Soru 19:

En çok dünya mirasına sahip ülkeler hangileridir?

Soru 20:

Osmanlı İmparatorluğu’nda arkeolojik kazılar hangi yüzyılda başlamıştır?