logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Arkeolojik Alan Yönetimi

Soru 1:

Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra bilimsel arkeolojik kazı, araştırma çalışmaları ve koruma olgusu üzerine yapılan Türk bilim adamlarının yönetimindeki ilk çalışmalar hangi yıllarda başlamıştır?

Soru 2:

Bilmediğimiz, kendimize yabancı olduğunu düşündüğümüz bir nesneyi kabullenme ve koruma eğiliminde olmamız oldukça zordur. Bu nedenle öncelikli olarak arkeolojik alanlara yakın bölgelerde yerel halkın kültür mirası sahiplenmesine yönelik sürdürülebilir kültür turizmini geliştirme bilinci aşılanmalıdır. Aşağıdakilerden hangisi bu amaç için öncelikle yapılması gerekenlerden biri değildir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi mimariyi koruma gerekçelerinden biri olan kültürel değerler kapsamında yer alır?

Soru 4:

Arkeolojik Alan Yönetiminde “tarihsel çevre” aşağıdakilerden hangisini açıklar?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi arkeolojik alanların önemine katkıda bulunabilecek değerlerden birisi değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa İyi Uygulama Kodu/ Prensiplerince kabul edilen; Kamu yetkililerinin ve planlamacıların rolleri arasında yer alır?

Soru 7:

I. Arkeolojik sit alanları II. Kentsel arkeolojik sit alanları III.Karma sit alanları Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri arkeolojik alanların bulunabileceği fiziksel çevrelerdir?

Soru 8:

Arkeolojik alandaki kültür varlıklarının ayakta kalabilmiş mevcut durumunun mimari olarak ifade edilmesine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Divriği Ulu Camii Darüşşifası hangi şehirde bulunmaktadır?

Soru 10:

Kommagene Krallığı’nın yayıldığı coğrafyada bulunan meşhur heykel ve Nemrut Dağı Tümülüs’leri hangi ilimizdedir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Arkeoloji ve planlama Toplantısı Sonuçlarınca getirilen öneriler arasında yer almaz?

Soru 12:

“Tarihi Anıtların Korunması ile İlgili Mimar ve Teknisyenleri II. Uluslararası Kongresi” nerede ve hangi yılda yapılmıştır?

Soru 13:

“Eğitim, bilim, kültür, iletişim ve bilgilendirme kanallarıyla, küresel barışın tesisine, fakirliğin ortadan kaldırılmasına, sürdürülebilir kalkınmaya ve paylaşılan ortak değerlere dayalı toplumlararası diyaloga katkıda bulunmak ……. amacı olarak özetlenebilir.” Boşluğa hangisi gelmelidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi ülkemizde bulunan ve 1985 yılında Dünya Mirası Listesi’ne alınan kültür varlıkları veya alanlardan biridir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa İyi Uygulama Kodu/ Prensiplerince uyum içinde çalışmaları gereken meslek grupları arasında yer almaz?

Soru 16:

Fransız Devrimi’nin etkisiyle kurulan Tarihi Anıtlar Teşkilatı hangi yılda kurulmuştur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi yönetim planlaması konusunda hazırlanan ilk yayınlardan olan Dünya Kültür Mirası Alanlar için Yönetim İlkeleri isimli kitapta Feilden ve Jokilehto’nun yönetim planı hazırlama sürecinde önerdiği çalışmalardan değildir ?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi APPEAR Projesinin uygulama süreci içinde olamayan bir maddedir?

Soru 19:

Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’nde kaç varlığı korunmaktadır?

Soru 20:

UNESCO’nun kuruluş yasası hangi yıl, nerede kabul edilmiştir?