logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Arkeolojik Alan Yönetimi

Soru 1:

Alan yönetim planının kimliklendirme ve tanımlama aşaması neden önemlidir?

Soru 2:

Yönetim planı hazırlanması sürecinde aşağıdaki çalışmaların yapılmasını önerilmez?

Soru 3:

Atatürk’ün Türk arkeolojisinin bilimsel normlar içinde oluşmasına olanak hazırlamak için kurduğu ilk kurum aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi “Alan Yönetimi ile Anıt Eser Kurulunun Kuruluş ve Görevleri ile Yönetim Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”te belirtilen hedeflerden birisi değildir?

Soru 5:

Hellenizim Çağını şağıdaki açıklamalardan hangisi en iyi açıklamaktadır.

Soru 6:

Alan Yönetimde Yönetimsel Araçlar nelerdir?

Soru 7:

Kültür Varlıklarını Koruma yeni model nasıl olmalıdır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi kültürel varlıkların zayıf yönlerinden birisi değildir?

Soru 9:

Türkiye'de alan yönetimi planlaması yapmadan önce üst ölçekli bazı kararların alınması ve planlama ortak dili oluşturulması için için gerekli olan uygulama aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Bir alan yönetimini başarılı kılabilecek en önemli unsur nedir?

Soru 11:

Altın ve gümüş gibi kıymetli madenlerin ticari ilişkilerinde ve üretiminde etkili olduğu Anadolu Uygarlığı aşağıdakilerden hangidir?

Soru 12:

Alan Yönetimi sürecinde korunacak alan ile ilgili tekil kültür varlıklarının tanım ve derecelendirmelerinin yapılmasına ne ad verilir?

Soru 13:

“…… …….ve ……. …….. birbirini destekleyen iki temel olgu olarak değerlendirilmeli, kültür turizminin özellikle paydaşların çıkarlarının da gözetilebilmesi avantajını sağlayan, bu özelliği ile de alandaki paydaşlar tarafından benimsenmesi kolay, önemli bir kaynak olduğu bu çalışmalarda göz önünde bulundurulmalıdır.” Boşluklara hangi kavramlar gelmelidir? ?

Soru 14:

Türkiye’deki I. derece arkeolojik sit alanı sayısı kaçtır?

Soru 15:

Taşınmaz kültür varlıklarının yapı ya da alan ölçeğinde korunması bir yönetim anlayışı içinde ele alınması aşağıdakilerden hangisini tanımlar?

Soru 16:

Osmanlılarda ilk kültürel miras çalışmaları ve arkeolojik araştırmalar kim ile başlar?

Soru 17:

MÖ 3000’li yılların başından itibaren sosyal yaşamda değişik tercihler görülmeye başlanır. Bu tercihler çerçevesinde en belirgin değişimler hangi üretimlerde görülmeye başlanır? I. çanak-çömlekler II. taş, metal ve kemikten üretilmiş aletler III. süs eşyaları IV. ulaşım araçları

Soru 18:

Anadolu’da Eski Taş Çağı (Paleolitik) zamanından kalma en önemli merkezler aşağıdakilerden hangileridir?

Soru 19:

Ülkemizde arkeolojik sit kaç derecede sınıflandırılır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi 1. Aşama (Kimliklendirme ve Tanımlama: Bilgi Toplama, Envanterleme ve İlgi Gruplarının Belirlenmesi) kapsamında kapsamlı ve ayrıntılı araştırılması gereken konular arasında yer alır?